Sneeuw, gladheid, rukwinden en hagel

Foto Jorgen Krielen © Jorgen Krielen / Amsterdam, 23-11-2008 / Duiven in de sneeuw. Krielen, Jorgen

De aanhoudende sneeuwval heeft de ANWB ertoe gebracht voor vanmorgen een ‘spitsalarm’ af te geven. De afgelopen drie dagen eiste een combinatie van sneeuw, gladheid, rukwinden en hagel negen dodelijke verkeersslachtoffers.

Met het spitsalarm vraagt de ANWB mensen om hun rijgedrag aan te passen aan de weersomstandigheden, niet om de auto te laten staan. Sneeuw zal vandaag vooral vallen in de Randstad en in Zuid-Nederland. Zondag viel in vrijwel het hele land sneeuw. Lange files bleven toen uit: gewaarschuwd door de weersvoorspellingen bleven veel mensen thuis. Voor vandaag wordt 500 kilometer file verwacht.

Onder de verkeersslachtoffers van de afgelopen drie dagen bevinden zich drie leden van een gezin uit Hilversum: vader (45), moeder (44) en dochter (13). De zoon (11) ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. Hun personenauto botste zaterdagavond op de A28 bij Nunspeet op een touringcar. De auto slipte, botste tegen de vangrail en werd toen geraakt door de touringcar.

Zaterdag en zondag werden tientallen vluchten geannuleerd op Schiphol. Veel vluchten liepen vertraging op. Ook de NS had problemen, maar die waren vooral te wijten aan een zaterdag bij Amsterdam ontspoorde goederentrein. De komende dagen is er minder treinverkeer rond Amsterdam. Tussen Amsterdam en Schiphol rijden geen internationale treinen.

Overigens zal het vandaag volgens het KNMI minder gaan sneeuwen dan zondag. De weersverwachting luidt: ‘In de ochtend valt in het zuiden nog wat regen of sneeuw. Elders wordt het droog met in de loop van de dag enkele opklaringen.’