'Schoten nabij Georgische en Poolse leiders'

Russische militairen hebben gisteren schoten afgevuurd in de onmiddellijke nabijheid van een konvooi met de presidenten van Georgië en Polen, bij de grens met Zuid-Ossetië. Dat zegt Georgië.

Zowel Moskou als Zuid-Ossetië hebben de beschuldigingen ontkend. Het Kremlin zei vanochtend dat Georgië het incident zelf had opgezet om zo Rusland in diskrediet te brengen bij de internationale gemeenschap. Minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken, zei dat er niet geschoten is van Russische zijde en noemde de beschuldigingen „een provocatie”.

De Georgische President Michail Saakasjvili maakte gisterenavond samen met zijn ambtsgenoot Lech Kaczynski een autotochtje naar de grens met Zuid-Ossetië. Toen zij een Russische grenspost op dertig meter waren genaderd, klonken in de verte schoten, waarop het gezelschap rechtsomkeert maakte. Volgens een Georgische regeringswoordvoerder vielen er geen gewonden.

Poolse media zetten vandaag grote vraagtekens bij het schietincident. „Kaczynski is in Georgië te ver gegaan”, schrijft het grootste dagblad Gazeta Wyborcza . De krant rept van een „provocatie” die onvoorziene internationale gevolgen had kunnen hebben. De krant Dziennik merkt op dat Georgië met het incident opnieuw de internationale aandacht op zich heeft weten te vestigen.

Merkwaardig is dat de excursie richting Zuid-Ossetië pas op het laatste moment was ingelast in het programma van Kaczynski, die eigenlijk in Georgië was om de vijfde verjaardag van de rozenrevolutie te vieren. Nieuwszender TVN24 meldt dat meegereisde journalisten zich bij de eerste schoten op de grond lieten vallen, terwijl Kaczynski en Saakasjvili bleven staan.

Na afloop van het incident hielden de presidenten, allebei breed lachend, een geïmproviseerde persconferentie. „Jullie president is heel dapper”, zei Saakasjvili tegen Poolse journalisten. Toen die vragen stelden over de herkomst van de schoten antwoordde Kaczynski dat twijfels hierover „in het Pools gewoon leugens zijn” ofwel on-Pools.