Rusland: opnieuw gasruzie Oekraïne

Oekraïne moet voor 1 januari 2009 zijn schuld van 1,9 miljard euro aan het Russische staatsenergiebedrijf Gazprom betalen, anders worden de gasleveranties aan het land gestaakt. Dat heeft een woordvoerder van Gazprom zaterdag bekendgemaakt.

Aangezien 80 procent van de gasleveranties van Gazprom aan Europa via Oekraïne loopt, komt met dit dreigement ook de West-Europese gasbevoorrading in gevaar. In 2006 draaide Gazprom de gaskraan naar Oekraïne dicht wegens een prijsgeschil met de Oekraïense regering. Ook toen werd Europa kortstondig medeslachtoffer van deze actie.

De huidige eis van Gazprom voedt de vrees dat beide onderhandelende partijen een nieuwe strijd over de gasprijs gaan voeren. Nu al bestaat er onenigheid over de schuld. De Oekraïense staatsenergiemaatschappij Naftogaz beweert dat zijn schuld aan RosUkrEnergo, een Russisch-Oekraïense gastussenhandelaar die mede-eigendom is van Gazprom, slechts 1,4 miljard euro bedraagt. Volgens Gazprom baseert Oekraïne dat bedrag slechts op zijn schuld van september en oktober en niet op die van november. Ook zou Oekraïne vergeten zijn de opgelegde boetes mee te tellen.

Volgens het nieuwe contract zal de gasprijs voor Oekraïne drastisch worden verhoogd. Nu nog betaalt het land 142,40 euro per 1.000 kubieke meter. De nieuwe marktprijs voor 2009 is volgens Gazprom 317,30 euro per 1.000 kubieke meter.

In oktober ondertekenden de Russische premier Poetin en zijn Oekraïense ambtsgenoot Joelia Timosjenko een memorandum waarin werd afgesproken dat Oekraïne geleidelijk aan de marktprijs gaat betalen en direct zal worden bevoorraad zonder tussenkomst van bedrijven als RosUkrEnergo. Volgens Gazprom kan daar echter alleen sprake van zijn als Oekraïne zijn schulden volledig heeft afbetaald.