Retour Den Haag-Brussel

VVD dekt rechts af met ‘linkse’ Nicolaï

Afgelopen weekeinde kreeg de VVD les van Ivo Opstelten, partijvoorzitter en scheidend burgemeester van Rotterdam. Om PVV- en Verdonk-stemmers terug te winnen, zei hij in een interview, moet de VVD beter „de rechterkant afdekken”. Maar de VVD-fractie in de Tweede Kamer weet beter. Die realiseert zich een tweefrontenoorlog te voeren, met PVV en Verdonk aan de ene en de snel groeiende D66 aan de andere kant. Zo valt politiek te verklaren dat het fractiebestuur oud-staatssecretaris voor Europese Zaken Atzo Nicolaï het prestigieuze woordvoerderschap van Buitenlandse Zaken geeft. Hij neemt dat over van Hans van Baalen, die komend jaar vertrekt naar het Europese parlement. Nicolaï is op het gebied van buitenlands beleid alles behalve rechts. Sterker, hij was destijds een van de weinige bewindslieden die niet enthousiast waren over de politieke steun aan de invasie van Irak. Europa moest zich volgens hem niet te veel op Amerika richten in het buitenlands beleid. Maar Nicolaï wil zich er desgevraagd niet op laten voorstaan dat hij de toekomst beter voorzag dan fractiegenoten als Van Baalen, Boekestijn en Kamp, die tot op de dag van vandaag de oorlog in Irak steunen. Opstelten kan tevreden zijn; wie niet oplet, zal Nicolaï’s links-liberale neigingen niet opvallen. Probleem is wel dat een D66-stemmer het dan ook niet ziet. En zo woedt de tweefrontenoorlog voort.(PvO)

Ook zonder Gerrit staat Wouter hoog

Hij bleek een goede crisismanager te zijn en de Nederlandse economie doet het ook niet slecht, constateerde de Financial Times afgelopen week over Wouter Bos. Ieder jaar neemt de Britse zakenkrant Europese ministers van Financiën, 19 in totaal, de maat. Wie is het beste, wie is het slechtste. Leuke lijstjes, ook voor als er in Europa weer eens een topbaan te verdelen is.

De Finse Katainen eindigde dit jaar bovenaan, op de voet gevolgd door de Duitser Peer Steinbruck. Wouter Bos scoorde ook goed en eindigde op de vijfde plaats. Een „politiek opererende minister met snelle instincten”, aldus de FT.

Toch daalde Bos een plaatsje, vorig jaar eindigde hij nog als vierde. Dat ligt niet aan zijn politieke vaardigheden en evenmin aan de kredietstatus van Nederland op de financiële markten. Daarmee presteerde Bos goed in de ranglijst. Maar op de economische test ging hij naar beneden: de robuustheid van de begroting, de belastingdruk en de omvang van de publieke sector.Op dat beleid eindigde Bos als middenmoter in Europa.

Toch kan hij tevreden zijn, want ditmaal deed hij het op eigen kracht. Zijn notering van vorig jaar werd voornamelijk bepaald door het beleid van zijn voorganger Gerrit Zalm, de DSB-bankier uit Wognum die nu een grote bank gaat leiden, zoals vrijdag bekend werd gemaakt door ... Wouter Bos. (JW)

Een oude bekende op het Binnenhof

Gerrit Zalm dus. Zijn naam viel afgelopen week reeds in de Kamer. Maar dat was toeval. Tijdens het debat over het aftreden van minister Vogelaar voerde VVD-fractieleider Rutte zijn partijgenoot op, die hem ooit aanzocht om staatssecretaris te worden. Nu ja, aangezocht … daar ging het nu net om. Erover denken was er niet bij. Rutte: „Hij zei toen: dit was een mededeling, en geen verzoek. Gerrit Zalm houdt niet van discussie op dit soort punten.”

Zalm vertoonde zich trouwens drie weken geleden plotseling in de hal van het ministerie van Algemene Zaken waar hij terechtkwam tussen journalisten die zoals elke vrijdag de ministers na afloop van de kabinetsvergadering opwachtten. Kwam hij geld vragen voor DSB, was vanzelfsprekend de vraag. Nee, schaterde Zalm, hij was er omdat hij het ministerie adviseert de uitgaven voor het Koninklijk Huis beter in kaart te brengen. En toen zong vrijdagmiddag opeens zijn naam rond als hoogste baas bij ABN Amro. Of dat klopte, wilden journalisten van premier Balkenende weten. Die verwees naar de persconferentie van minister Bos die later zou beginnen. Ze probeerden het nog een keer. Waarop Balkenende opnieuw verwees naar de persconferentie van minister Zalm, uhh, Bos. Zo kunnen namen ook bevestigd worden. (MK)

Bijdragen: Mark Kranenburg, Pieter van Os en Jeroen Wester

    • Pieter van Os
    • Jeroen Wester
    • Mark Kranenburg