Pirogi met spek

Voor 30 - 36 stuks:Deeg500 gram bloem1 zakje à 7 gram gist1 theelepel suiker1 theelepel zout100 gram boter2 deciliter melk1 klein ei + 1 ei voor bestrijken

Vulling 300 gram ontbijtspekreepjes of -blokjes3 middelgrote uien2 eetlepels oliewitte peper

Pirogi zijn geliefde hapjes in Rusland en Polen. Laat de boter smelten en vervolgens afkoelen tot handwarm (hooguit 40 graden). Verwarm ook de melk tot handwarm. Doe de bloem in een kom of keukenmachine. Maak een kuiltje in het midden en doe hierin het gist en de suiker. Strooi langs de rand het zout. Doe er de boter, melk en het ei bij. Meng alles tot deeg en kneed dit 10 minuten zoals bij brooddeeg. Dus: leg het deeg op een werkvlak dat licht bestoven is met bloem en duw het met de muis van uw hand van u af. Vouw de plak in drieën en draai hem een kwartslag. Herhaal het proces tot het deeg elastisch is. Leg het dan in een schone kom en laat het afgedekt een uur rijzen op een warme plek.

De vulling: pel de uien,en snipper ze fijn. Verhit olie in een koekenpan en bak daarin het spek knapperig. Fruit de snippers ui op laag vuur 10 minuten mee zonder dat ze kleuren. Strooi er peper over.

Laat het mengsel in een vergiet boven een kom afkoelen en vang vrijkomend vet op. Verdeel het deeg in 2 tot 4 porties. Rol steeds een lap op een licht bebloemd werkvlak zo dun mogelijk uit. Steek er rondjes uit van 9 tot 10 centimeter doorsnee. Vouw overgebleven deeg tot een bal, rol die uit en steek er nog meer rondjes uit.

Strijk water langs de randen van de rondjes. Schep in het midden steeds een dessertlepel vulling. Plooi het deeg om de vulling en plak het aan de randen vast.

Leg de flapjes op bakpapier op een bakplaat. Druk met een vork de randen vast. Laat de flapjes een kwartier rijzen. Verwarm de oven voor op 200 graden. Klop ei los met water en strijk dit over de pirogi. Bak ze in 15 minuten bruin en gaar. Strijk er eventueel warm spekvet over.

Annelène van Eijndhoven

Morgen: culiraadsels

    • Annelène van Eijndhoven