Oranje bal

Hij ligt er altijd voor zoete koek bij in het ballenhok. Er wordt het hele jaar niet naar omgekeken. Totdat de weerman op het journaal ‘sneeuwval’ voorspelt. Meteen na die melding springen alle materiaalmannen van Nederland in de houding. Ze gaan op zoek naar de oranje bal. De kleurling is het sukkeltje in een vol ballennet.

In de 29ste minuut begon het lichtjes te sneeuwen bij de wedstrijd AZ-Ajax. Demy de Zeeuw schoot de penalty nog raak met een witte bal. Maar toen het veld wit was, werd de oranje bal tevoorschijn gehaald.

Ajax haat de gekleurde bal. Ajax wil sierlijk en technisch voetbal spelen en dat is met sneeuw als ondergrond bijna onmogelijk. In mijn beleving heeft Ajax nog nooit een wedstrijd gewonnen als er in de winter een gekleurde bal op het veld werd gegooid. In de Arena gaat bij sneeuwdagen het dak dicht. Had de onlangs overleden Sjakie Wolfs oranje ballen in zijn materiaalhok liggen?

Ajax-spits Luis Suarez zwalkte moedeloos over het veld. De speler uit Uruguay wist uit zijn periode bij FC Groningen heus wel wat sneeuw was. En toch zag ik hem ongemakkelijk rondlopen; een hinkende indiaan met een zwarte band in het haar die zijn berenvel in de kleedkamer had laten hangen.

Je moet Suarez de oranje bal niet aandoen. Bij het zien van die kleur onder zijn voeten raakt hij alle wendbaarheid en genialiteit kwijt. Hij trapte gistermiddag op het veld in Alkmaar tegen dat onding alsof hij het uit pure woede lek wilde schieten.

Er lag in de tweede helft zoveel sneeuw op het veld dat je exact kon zien hoe de mannen op het veld bewogen. Op dagen als deze heb je geen ingewikkelde computersystemen nodig om de ‘looplijnen’ te volgen. Aan de nagelaten sporen te zien, liep geen enkele speler kaarsrecht. Suarez trippelde onzeker van links naar rechts.

Wat een chaos was het voetbalspel. Ik keek naar de lijnen en de stippen, zoals ze gemaakt werden door de elftallen en de scheidsrechter. De schilderijen van Mondriaan, Kandinsky en Penck over elkaar heen. Zoiets. Het breiwerk van een totale gek, zo zag de wirwar op het besneeuwde veld er uit.

Alles en iedereen liep door elkaar, stopte en draaide. Voetbal was geen simpel spelletje, zoals zo vaak beweerd. Eerder voer voor wiskundigen. Nu snapte ik waarom verslaggevers na wedstrijden altijd vol onbegrip werden weggebonjourd door de trainers. Wiskundeleraren moeten voortaan de discussie aan met Van Basten en Van Gaal.

De club met noeste werkers op het middenveld raakte in het voordeel. De Zeeuw en Schaars van AZ gleden erop los. Je kon precies zien waar ze het deden. Na een sliding schoof er steeds een brede strook sneeuw weg, waar groen voor in de plaats kwam.

Suarez kreeg in de 66ste minuut de oranje bal aan de voet. De actie leek zowaar te lukken. Hij stond net buiten het strafschopgebied en schoot op doel. Om de paar meter raakte de oranje bal het besneeuwde veld. Een mislukt rollertje. Drie groene strepen waren het bewijs. Als morseseinen. SOS. Save our souls.

Niet lang daarna haalde trainer Van Basten zijn sjokkende spits naar de kant. Hij had gelijk. Suarez verdient een witte bal op een groen veld.

    • Wilfried de Jong