Oekraïne herdenkt hongersnood

Oekraïne herdenkt hongersnood kiev, 24 nov. In Oekraïne is dit weekeinde de hongersnood herdacht die in de jaren 1932-1933 miljoenen slachtoffers maakte. De hongersnood was veroorzaakt door de dictator Stalin om de boeren van hun land te drijven en in collectieve boerderijen te dwingen. Volgens president Joesjtsjenko kwamen 10 miljoen mensen om. De hongersnood zou speciaal gericht zijn tegen Oekraïens nationalisme en moet daarom erkend worden als genocide door Moskou, vindt hij. Historici stellen dat niet alleen Oekraïners het slachtoffer werden. Foto Reuters A woman holds a candle near the monument commemorating the mass famine of 1932-33 in Kiev November 22, 2008. Ukraine marks the 75th anniversary of the famine in 1932-33 when millions of people died in the famine engineered by Soviet dictator Josef Stalin. REUTERS/ Konstantin Chernichkin (UKRAINE) REUTERS