Obama belt met Karzai over oorlog Afghanistan

De aanstaande Amerikaanse president, Barack Obama, heeft voor het eerst sinds hij op 4 november de verkiezingen won gebeld met de Afghaanse president Karzai. Obama heeft Karzai verzekerd dat de strijd tegen terreur in Afghanistan en de regio een hoge prioriteit zal hebben voor zijn regering, aldus een verklaring die Kabul zaterdag na het telefoongesprek uitgaf.

De Verenigde Staten gaan in de komende anderhalf jaar „ruimschoots meer dan 20.000” extra militairen naar Afghanistan sturen, aldus een woordvoerder van het Pentagon, vooral voor het gevaarlijke zuiden en oosten van het land.

De Nederlandse minister van Defensie Van Middelkoop (ChristenUnie) noemde zaterdag het aantal van 25.000 tot 30.000 extra Amerikaanse manschappen voor de komende twee tot drie jaar. Van Middelkoop zei dat na een bijeenkomst met collega’s uit landen die ook troepen leveren voor de NAVO-missie in het zuiden van Afghanistan. De Amerikaanse minister Gates gaf daar uitleg over de Amerikaanse plannen voor troepenuitbreidingen.

Alleen al in de zuidelijke provincie Uruzgan, waar op dit moment de Nederlanders de leiding hebben, zullen in de loop van volgend jaar honderden extra Amerikaanse soldaten aankomen. Daarbij gaat het vooral om instructeurs voor het opleiden van het Afghaanse leger en politie, en om ondersteunende eenheden met helikopters.

Nederland heeft nog tot 2010 het commando in Uruzgan. Van Middelkoop zei zaterdag in het NOS-Journaal dat hij „er alle vertrouwen” in heeft „dat het gaat om een versterking en niet om een vervanging”.

Volgens een woordvoerder van Van Middelkoop hebben de Amerikanen „heel nadrukkelijk” laten weten zich te zullen conformeren aan de huidige strategie van de NAVO-partners in het zuiden, die meer de nadruk legt op ontwikkeling en wederopbouw, dan op vechten tegen de Talibaan. Volgens de woordvoerder zijn er nog geen afspraken gemaakt over wie het commando in Uruzgan in 2010 van Nederland overneemt.

Op dit moment heeft de Nederlandse generaal De Kruif het commando over het hele zuidelijke NAVO-commando (de provincies Helmand, Uruzgan, Kandahar en Zabul). In 2009 zal hij worden opgevolgd door een Britse generaal. In 2010 neemt een Amerikaanse generaal het commando over. Het NAVO-commando in het oosten staat al onder verantwoordelijkheid van de Amerikanen.