Niet heel veel 'change in het kabinet van Barack Obama'

Of Hillary Clinton minister van Buitenlandse Zaken wordt, staat nog niet vast.

Obama leunt verder zwaar op zeer ervaren politici.

Bill Richardson New Mexico Gov. Bill Richardson waves to the crowed as he gets ready to speak on the final day of the Democratic National Convention at Invesco Field in Denver, Thursday, Aug. 28, 2008. ( (AP Photo/Charlie Neibergall)
Bill Richardson New Mexico Gov. Bill Richardson waves to the crowed as he gets ready to speak on the final day of the Democratic National Convention at Invesco Field in Denver, Thursday, Aug. 28, 2008. ( (AP Photo/Charlie Neibergall) Neibergall, Charlie

De regering van Barack Obama begint vorm te krijgen, en zoveel is duidelijk: het wordt niet (alleen) change you can believe in.

Obama versloeg dit jaar Hillary Clinton en John McCain met het argument dat zij door hun jarenlange politieke ervaring ongeschikt waren Washington te veranderen. Maar bij het benoemen van kabinetsleden leunt hij op mensen die al jaren in de hoofdstad meedraaien. Een eerste proeve van zijn kabinet komt vandaag in beeld, als zijn economisch team zich - 18.00 uur Nederlandse tijd – aan de media presenteert.

Financiën: Timothy F. Geithner

De pragmatische Geithner (47), voorzitter van de centrale bank van New York, behoort tot de zogenoemde ‘Rubin-vleugel’ van de Democraten, genoemd naar Bill Clintons minister van Financiën Robert E. Rubin. Rubin overtuigde de Democraten van het belang van vrijhandel, en ijverde voor de wegwerking van het begrotingstekort.

Geithner was medewerker van Rubin, en daarna protegé van Rubins opvolger Larry Summers (53), de afgelopen weken Geithners belangrijkste concurrent voor de functie. Summers wordt nu economisch adviseur in het Witte Huis.

In Washington wordt verwacht dat Obama de economie de komende jaren met honderden miljarden wil stimuleren. Afgelopen weekeinde zei hij de komende twee jaar 2,5 miljoen nieuwe banen te willen creëren. De positie van Geithner in het debat – Obama’s plan zou het begrotingstekort op historische hoogte brengen – is niet helemaal duidelijk. Hij zou er voorstander van zijn de belastingverlagingen voor de allerrijksten, ingevoerd door Bush, voorlopig in stand te houden als onderdeel van het plan de economie te stimuleren.

Geithner heeft een Republikeinse achtergrond. In zijn eerste baan assisteerde hij Henry Kissinger. Later werkte hij op Financiën onder Ronald Reagan. Zijn overstap naar de Democraten in de jaren 90 was geen uiting van politieke passie – Geithner heeft zijn hele leven nog nooit een politicus financieel gesteund.

Geithner werkte nauw samen met de huidige minister van Financiën Paulson bij diens pogingen de financiële sector overeind te houden. Hij wordt vaak jonger geschat dan hij is – in een bijeenkomst eerder dit jaar op het Witte Huis zag president Bush hem aan voor een stagiair.

Economische Zaken:

Bill Richardson

Latino Richardson (61), gouverneur van New Mexico, streed net als vicepresident Joe Biden en Hillary Clinton tegen Obama om de Democratische nominatie. Hij was minister van Volkshuisvesting en VN-ambassadeur onder Bill Clinton. De Clintons waren woedend toen hij dit voorjaar zijn steun aan Obama uitsprak. In zijn nieuwe baan moet hij samenwerken met de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken.

Justitie: Eric Holder

Holder (57) is bevriend met Obama en zou de eerste Afro-Amerikaanse minister van Justitie worden. Als onderminister van Justitie onder Bill Clinton tekende hij voor de gratie van de internationaal gezochte fraudeur Marc Rich, op Clintons laatste dag als president. Een smet op een onberispelijke loopbaan, onder meer als aanklager en rechter. Hij staat bekend om zijn afkeer van Guantánamo Bay en wrede verhoortechnieken van terreurverdachten.

Volksgezondheid: Tom Daschle

Daschle (60) heeft zéér ruime ervaring in Washington. Hij leidde eerder de Democraten in de Senaat.

Binnenlandse veiligheid:

Janet Napolitano

Napolitano (51) is vooralsnog de enige minister die niet eerder een hoge politieke functie in Washington bekleedde.

Buitenlandse Zaken:

Hillary Clinton

De benoeming van Clinton (61) is waarschijnlijk –, maar nog altijd niet rond. Haar staf zegt dat „de discussies op schema liggen”. Clintons aarzelingen – dat zij te weinig ruimte zou krijgen – zouden donderdag in een gesprek met Obama zijn weggenomen. Maar het team van Obama was boos toen midden vorige week details uitlekten over diens onderzoek naar de persoonlijke financiën van Bill Clinton – een mogelijk struikelblok. Obama heeft een hekel aan zulke ‘strategische lekken’ en de berichtgeving eind vorige week, dat Clinton de baan aanvaardt, wordt door sceptici gezien als het zoveelste tactiekje van de Clintons. Het team van Obama zegt dat een eventuele benoeming pas volgende week kan worden verwacht.

Nationaal veiligheidsadviseur:

James L. Jones

Intussen wordt generaal b.d. Jim Jones (64), voormalig opperbevelhebber van de NAVO, getipt als Clintons belangrijkste tegenspeler in het Witte Huis. Clinton zou bijna geen sterkere tegenspeler kunnen treffen. Hij is een pragmaticus met een Republikeinse inslag, soepel in de omgang, maar alweer zeker geen klein ego. Hij voerde afgelopen zomer nog campagne met John McCain en werd door Donald Rumsfeld aangezocht als stafchef van de krijgsmacht. Typerend genoeg weigerde hij daarover in gesprek te treden, kritisch als hij was over de „waardeloze” manier waarop deze de oorlog in Irak aanpakte. Jones heeft onder meer een langdurige vriendschap met de journalist Bob Woodward, die door zijn boeken voor elke president een factor is om vanaf het eerste begin rekening mee te houden.

    • Tom-Jan Meeus