Mislukte coup tegen couppleger

Hij kwam ooit aan de macht via een staatsgreep en gisteren werd Joao Bernardo Vieira zelf bijna afgezet door militairen.

Vieira, president van Guinee-Bissau, overleefde een aanval van muitende militairen in zijn residentie. De klaarblijkelijke poging tot staatsgreep kwam twee dagen nadat de oppositie in Guinee-Bissau de uitslag van de parlementsverkiezingen had afgewezen.

Soldaten schoten zich gisternacht een weg naar binnen in de woning van Vieira in de hoofdstad Bissau. Zij schoten ten minste één presidentiële lijfwacht dood voordat ze werden verjaagd door veiligheidstroepen, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken.

President Vieira en zijn vrouw bleven ongedeerd. Vieira sprak gistermiddag via de televisie de bevolking toe: „Deze mensen vielen mijn residentie aan met maar één doel – mij fysiek liquideren.”

De partij van Vieira, PAIGC, werd vrijdag door de kiescommissie uitgeroepen tot winnaar van de recente verkiezingen. Oppositieleider Koumba Yala, een ex-president die in 2003 via een coup werd verwijderd, wees de uitslag af en zei dat de politie had getracht hem te arresteren. Yala behoort tot het Balante-volk, dat de strijdkrachten van Guinee-Bissau domineert. Veel soldaten zijn ontevreden sinds de commandant van de marine, ook Balante, in augustus gedwongen werd het land te ontvluchten na beschuldigingen van een poging tot staatsgreep.

Yala beschuldigt Vieira ervan een drugsdealer te zijn, een aantijging waar Vieira niet op heeft gereageerd. Volgens de VN is Guinee-Bissau uitgegroeid tot doorvoerland voor Zuid-Amerikaanse harddrugs naar Europa.

Het straatarme Guinee-Bissau kent sinds de onafhankelijkheid van Portugal in 1974 een geschiedenis van staatsgrepen. In 1980 greep Vieira de macht. In 1999, na een korte burgeroorlog, werd Vieira verwijderd. In 2000 won Yala verkiezingen. In 2003 nam het leger de macht over; in 2005 hadden weer verkiezingen plaats, die Vieira won. (Reuters, AP)