Maaskant laat NAC ook aanvallen

NAC1

NEC1

Ruststand 0-1. 27. Schöne 0-1, 58. De Graaf 1-1. Scheidsrechter: Blom. Toeschouwers: 16.850.

Trainer Robert Maaskant van NAC klaagde zaterdagavond na de wedstrijd tegen NEC (1-1) dat hij afgelopen week slecht had kunnen trainen. Soms stond hij met slechts zeven spelers op het trainingsveld. Midweekse oefeninterlands, twee duels van het tweede elftal en blessures hadden de spelersgroep uitgedund. De Bredase club begint de status van medekoploper te voelen.

NAC eindigde vorig seizoen verrassend derde en bereikte de halve finales van de KNVB-beker. Toch nam de club afscheid van trainer Ernie Brandts, omdat de ploeg extreem verdedigend en weinig verrassend zou spelen. Technisch directeur Earnest Stewart wilde een terugkeer van het ‘Avondje NAC’, dat ontstond in de jaren zeventig en spectaculair voetbal biedt. Opvolger van Brandts werd Robert Maaskant, zoon van oud-trainer Bob Maaskant, de bedenker van het beruchte voetbalavondje.

Maaskant (39) promoveerde twee keer met RBC naar de eredivisie, werkte tussendoor bij Willem II en werd bekend met zijn zelfverzekerde presentatie. Pochen doet hij niet meer, wel omschreef hij zaterdag zijn werkwijze als duidelijk en herkenbaar. Hij houdt van termen als ‘beleving’ en maakte voor de aftrap duidelijk wat dat is. Hij liet zijn elftal de warming-up afsluiten voor de neus van de fanatiekste aanhangers. De spelers trokken hun laatste sprintjes, de trainer applaudisseerde en de fans lieten de clubkreet ‘Wij gaan niet opzij’ van de tribunes rollen.

NAC begon echter zwak aan het vermakelijke en bij vlagen verhitte duel met NEC. De ploeg van Mario Been kreeg het eerste half uur zeker vijf kansen en kwam op voorsprong door een schot van Lasse Schöne van buiten het strafschopgebied. Voor NAC misten Anthony Lurling en Edwin de Graaf goede kansen. Na rust maakte de thuisploeg gelijk door een kopbal van De Graaf. Beide ploegen speelden het laatste half uur voor de zege, al kreeg NEC de beste mogelijkheden via debutant Mostapha El Kabir en invaller Joël Tshibamba. Scheidsrechter Kevin Blom waardeerde de inzet van beide teams met liefst acht gele kaarten.

„We moeten thuis tegen NEC het veld in om drie punten te halen, maar horen gezien de wedstrijd tevreden te zijn met een punt”, zei De Graaf na afloop. „We begonnen niet scherp genoeg en moesten ons terugvechten in een onrustige wedstrijd. NEC is een goede combinatieploeg die het ons vaak moeilijk maakt. Wij kunnen ook goed voetballen, maar we moeten vooral ook spelen met karakter en met de beuk er in.”

De NAC-aanhang reageerde vorig seizoen ontstemd op het vertrek van Brandts. Maar in de eerste competitiehelft is de argwaan rond Maaskant verdwenen. „Ik wist van de scepsis rond het ontslag en rond mij, maar ik heb daar verder niets mee gedaan”, zei Maaskant. „Iedere opvolger van Ernie Brandts zou met zijn populariteit te maken hebben gehad. Ik kan alleen maar op mijn manier werken. Dat houdt een andere manier van voetballen in. We spelen in hoger tempo, zijn dominanter en verdedigen ver van het eigen doel. We hebben flinke progressie gemaakt en worden door tegenstanders serieus genomen.”

„In vergelijking met vorig seizoen is er veel veranderd”, erkende assistent-trainer en oud-doelman John Karelse. „Natuurlijk stond de verdediging toen als een huis, maar aanvallend brengen we nu veel meer. Het is me opgevallen dat Robert vooral heel relaxed is. We trainen hartstikke zwaar en hartstikke veel, maar hij zorgt tegelijk voor een goede verhouding tussen sportiviteit en sfeer.”

De aanvallende speelstijl zorgt ervoor dat de door Brandts gesmede defensie meer tegendoelpunten krijgt dan vorig seizoen. De ploeg behaalt echter meer punten. NAC profiteert van de na blessures opgeleefde spits Matthew Amoah, die de clubleiding heeft laten weten in elk geval tot de zomer te blijven. Ook werd het middenveld vernieuwd. Ronnie Stam en Rogier Molhoek vertrokken en werden opgevolgd door Tommie van der Leegte, Martijn Reuser en Kees Kwakman. De laatste twee waren zaterdagavond geblesseerd. Doelman Jelle ten Rouwelaar, zaterdag zeker niet in zijn beste vorm, werd door Maaskant omschreven als „een van de sterkhouders” dit seizoen. Hij tekende afgelopen week een nieuw vierjarig contract.

„Onze kracht is nu vooral de brede selectie”, zei Karelse. „We hebben een hoog ex-topclubgehalte in de spelersgroep. We krijgen te maken met blessures en schorsingen, maar op de bank hebben we voetballers die een basisplaats verdienen en daar tegenaan zitten. Dat we de afgelopen week soms met tien man op het trainingsveld stonden, is op zich een goed teken. Bij Ajax en PSV weten ze niet beter met alle internationals. Maar zeker met de transferperiode in het vooruitzicht, blijven play-offs om Europees voetbal het doel.”

    • Michiel Dekker