Klink: experiment met wiet is een breuk met regeerakkoord

Amsterdam. Minister Ab Klink (Volksgezondheid, CDA) ziet een voorstel van 33 gemeenten om Eindhoven een experiment te laten doen met een eigen wietkwekerij als een breuk met het regeerakkoord. Dat zei hij gisteren in het tv-programma Buitenhof. In het regeerakkoord is namelijk vastgelegd dat deze kabinetsperiode geen wezenlijke veranderingen worden doorgevoerd in het beleid rond softdrugs. Het voorgestelde experiment zou volgens de bewindsman een wezenlijke beleidswijziging betekenen. Afgelopen vrijdag hielden 33 gemeenten met minimaal een coffeeshop binnen hun grenzen een wiettop in Almere. Ze schoven Eindhoven naar voren als proefgemeente. De deelnemers aan de wiettop verwachten dat een gemeentelijke wietkwekerij leidt tot meer controle op de productie en handel in softdrugs en minder criminaliteit. Klink zei bereid te zijn alle voor- en nadelen van het voorstel te bekijken en erover te spreken met zijn collega`s.