Internet Weblog van de dag

Václav Havel: that’s one cool cat.

Havel cooler dan Obama. Op weblog IDFA schrijft Peter de Bruijn over de documentaire Burger Havel:„Laat de Amerikanen maar denken dat ze straks met Barack Obama de coolste president in de geschiedenis zullen hebben. Goed, Obama heeft de Ray-Ban zonnebril, de scherp gesneden pakken en de uitstekende smaak – hij houdt van Philip Roth én van Jay-Z. Hij is cooler dan het hyperactieve keffertje met de bling bling, de Franse president Nicolas Sarkozy, zoals Alex Beam onlangs schreef in de International Herald Tribune in een column met de titel ‘Is your president this cool?’ Cooler ook dan de Russische president en judo-instructeur Vladimir Poetin, de muscles from Moscow. Over J.P. Balkenende hier verder geen woord.

Maar of Obama ook een coolere president zal zijn dan Vaclav Havel, staat nog te bezien. De voormalige dissident en toneelschrijver was eerst president van Tsjechoslowakije (vanaf 1989) en na het uiteenvallen van dat land van de republiek Tsjechië (van 1993 tot 2003). Gedurende tien jaar werd hij daarbij gevolgd door de documentairemaker Pavel Koutecky, die bij een ongeluk om het leven kwam voordat hij zijn film kon voltooien. Zijn film, Citizen Havel, is vervolgens afgemaakt door Miroslav Janek.’’

Lees verder en meer over het IDFA op nrc.nl/idfa