Indiase disco in het Concertgebouw

Festival Bollywood Bazaar. Gezien: 23/11 Concertgebouw Amsterdam ***

Hoewel het Amsterdam India Festival nog tot 30 november duurt, werd het muzikale gedeelte ervan gisteravond al afgesloten met een spetterend feest in het Concertgebouw.

Het programma was overvol: Holland Symfonia speelde onder leiding van Jurjen Hempel, die voor de gelegenheid zijn rokkostuum had verruild voor een Indiase salwar kameez (een lange tuniek die over een broek gedragen wordt), een medley van Bollywood-liedjes, maar ook de Polovetser dansen uit de opera Prins Igor van Aleksander Borodin.

Het ensemble van de Hindoestaans-Surinaams-Nederlandse Droeh Nankoe speelde klassieke Indiase muziek met harmonium, sitar, bansuri en tabla. De 91-jarige componist Hidayat Idayat Khan, van wie twee stukken klonken, mocht op het podium komen en nog wat zeggen over zijn religie (‘the religion of the heart’) en er was ballet en Bollywood-dans. De avond werd vlotjes aan elkaar gepraat door Narsingh Balwantsingh, presentator bij de hindoe-omroep.

De avond leek wat op de souk-avonden die Entrée, de jongerenvereniging van het Concertgebouw, tweemaal organiseerde. Een wervelend programma in de Grote Zaal dat ook nieuw publiek moet trekken, activiteiten in de foyers en daarna dansen onder de kroonluchters. Die formule paste perfect bij het thema van de avond: Bollywood Bazaar. In de gangen en foyers was van alles te doen: van sari-knopen tot een workshop Bollywood-dans. In de Spiegelzaal en de Museumfoyer stonden lange rijen voor de tafels waar men de handen kon laten versieren met henna.

De Grote Zaal zag eruit als een soort Indiase danssalon. Voor het orgel hing een enorm, rond projectiescherm, waarop afwisselend stills uit Bollywoodfilms, Indiase beelden zoals de Taj Mahal en caleidoscoop-achtige tekeningen werden vertoond. Er onder, in met lichtjes omrande letters, ‘Bollywood’.

Het podium was uitgebouwd tot halverwege de zaal, het orkest werd in tweeën gedeeld door een brede, witte trap. Leden van het Nationale Ballet dansten een pas-de-deux (een choreografie van Peter Leung). Maar de sterren van de avond waren Kumar Sanu en Saapna Mukherji, zangers die de liedjes van talloze films inzongen. Sanu heeft er meer dan 14.000 op zijn naam staan. Zij zongen een medley van suikerzoete Bollywood-hits, waarvan de bekendere met gejuich werden begroet.

De avond werd afgesloten door de Brits-Indiase dj Bally Sagoo, die Bollywood-hits mixt met hiphop en disco. Zijn grootste succes tot nu toe is de muziek die hij maakte voor de film Bend it like Beckham. ‘Welkom in de mooiste discotheek van Amsterdam!’ riep Narsingh ronkend. En eindelijk kwam het publiek in beweging en werd er gedanst.

    • Henriëtte Ellerbroek