Hirst ontslaat twintig mensen

Ook de rijkste kunstenaar ter wereld heeft last van de recessie. De Engelse krant The Guardian meldde zaterdag dat Damien Hirst een deel van zijn personeel gaat ontslaan. Hirst, die in september nog ruim tweehonderd nieuwe werken bij Sotheby’s veilde voor zo’n 140 miljoen euro, liet tot voor kort zijn kunstwerken in grote oplages produceren door een team van zo’n 180 assistenten. Maar onlangs maakte hij bekend dat hij met zijn lucratieve series stopt en weer zelf gaat schilderen.

Donderdag kregen 17 van de 22 werknemers die verantwoordelijk zijn voor de pillen in Hirsts medicijnkastjes te horen dat hun contracten niet worden verlengd. Drie anderen, die zich bezighielden met het vervaardigen van vlinderschilderijen, kregen ook te horen dat zij boventallig waren. De medewerkers, vaak vrienden van Hirst, verdienden volgens The Guardian zo’n 19 duizend pond (23 duizend euro) per jaar. Ter vergelijking: in juni 2007 werd een medicijnkastje met de titel Lullaby Spring verkocht voor 9,65 miljoen pond (11,5 miljoen euro).

Jude Tyrrell, de directeur van Hirsts bedrijf Science Ltd, bevestigde vrijdag het ontslag. „Damien is een aantal series aan het afronden. In dit economische klimaat moeten we voorzichtig zijn.” In een interview met NRC Handelsblad zei Hirst vorige maand dat hij niet van plan was weer een eenmansbedrijfje te worden. „De kunstwerken die ik tot nu toe gemaakt heb, vergen nogal wat onderhoud”, aldus Hirst. „Dus ik zal sowieso een atelier open kunnen houden met zo’n honderd mensen die zich louter bezighouden met mijn bestaande werk.”