Film van de dag

Al Gore geeft een ‘lezing met lichtbeelden’ over de kwalijke gevolgen van het broeikaseffect in An Inconvenient Truth.
Al Gore geeft een ‘lezing met lichtbeelden’ over de kwalijke gevolgen van het broeikaseffect in An Inconvenient Truth.

An Inconvenient Truth. Voormalig presidentskandidaat Al Gore maakte deze veelbekeken en vooral veelbesproken documentaire uit grote zorg over het milieu en het broeikaseffect. Maar is het wel een film? Nou nee. Meer een lezing met lichtbeelden, een beetje alsof je in de klas zit met een bevlogen leraar die in een donker klaslokaal met veel enthousiasme zijn dia’s laat zien. Het leverde Gore wel de Nobelprijs voor de Vrede op, die hij moest delen met klimaatdeskundigen van de VN. Gore geeft nog steeds lezingen over de hele wereld over het milieu. Daarvoor moet hij veel reizen. Is dat hij eigenlijk wel klimaatneutraal? Staat hij een deel van zijn enorme gage af aan een goed doel? Om de dvd van de film zit een kartonnen hoesje. Weliswaar gerecycled, maar toch overbodig. Alle beetjes hielpen toch? (David Guggenheim, 2006, VS), SBS 6, 20.30-22.30u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg