een weekeinde vol voetbal

Trainer Ron Jans was na de 3-0 nederlaag van FC Groningen bij Willem II teleurgesteld omdat zijn ploeg verzuimde aan kop te komen. En Jans was boos wegens de rode kaart van topscorer Markus Berg. „Wij speelden om de koppositie te pakken, iedereen was zich daarvan bewust. Tot deze wedstrijd hadden wij de minst gepasseerde verdediging. Maar dit was een masterclass slecht verdedigen. Na de eerste goal hebben we het in een kwartier weggegeven. Ik was boos en machteloos. De meeste moeite heb ik met de rode kaart. Bij 3-0 achter pak je in de 90ste minuut geen speler van achteren. ”

PSV heeft zaterdagavond veel frustraties van de laatste weken van zich afgespeeld. In Eindhoven werd Heracles Almelo met 4-0 verslagen. Coach Huub Stevens had gekozen voor twee centrale aanvallers. Enkele spelers hadden daar onlangs op aangedrongen. Naast Danny Koevermans stond voorin Danko Lazovic, afgelopen week beboet door PSV wegens wangedrag in het duel met Ajax en tegen Heracles uitblinker.

Coach Trond Sollied van SC Heerenveen had weinig te zeggen na het pak slaag voor zijn ploeg tegen FC Twente: 6-0. „Een totale black-out van mijn ploeg. Er leek geen enkel zelfvertrouwen te zijn.” Collega Steve McClaren had genoten van FC Twente, dat na enkele mindere wedstrijden opleefde aan de hand van de teruggekeerde Kenneth Perez die tweemaal scoorde. „Dit was een dag die je niet vaak meemaakt”, zei McClaren over de galavoorstelling. „Alles lukte. Al een paar weken krijgen we genoeg kansen, maar maken we ze niet. We wisten dat de klik een keer zou komen. Gelukkig vandaag.”

Roy Makaay bewees in De Kuip tegen ADO Den Haag (3-1) dat hij bijna terug is op zijn oude niveau. Hij kopte de gelijkmaker binnen en had een groot aandeel in de treffers van Leroy Fer en Luigi Bruins. Een kwartier voor tijd haalde trainer Gertjan Verbeek de uitblinker naar de kant, maar het was geen publiekswissel. „Roy had wat last van zijn achillespezen”, aldus de coach. Feyenoorder Kevin Hofland deed niet mee tegen ADO. Hij was vrijdag bij het uitlaten van zijn hond door zijn enkel gegaan. „De hond wilde naar links en Kevin ging naar rechts. Dat liep niet goed af voor zijn enkel”, legde Verbeek uit.

Arsenal raakt verder achterop in de Engelse competitie. De ploeg van Arsène Wenger ging zaterdag bij Manchester City met 3-0 onderuit. De schade bleef beperkt, want de titelconcurrenten Chelsea, Liverpool en Manchester United speelden gelijk. Arsenal kijkt tegen een achterstand van tien punten aan op koploper Chelsea (0-0 tegen Newcastle United) en nummer twee Liverpool (0-0 tegen Fulham). Arsenal kende een roerige aanloop naar het duel met Manchester City. De ploeg verloor vorige week van Aston Villa, waarna de Franse verdediger William Gallas zich kritisch uitliet over zijn ploeggenoten. Wenger liet Gallas zaterdag om disciplinaire redenen thuis.

VfB Stuttgart heeft gisteren het contract met coach Armin Veh verbroken vanwege de matige seizoensstart. VfB Stuttgart staat na 14 duels op de elfde plaats in de Bundesliga. De achterstand op koploper Hoffenheim, dat met 3-1 won van FC Köln, bedraagt 13 punten. Veh kwam in 2006 naar Stuttgart en leidde de ploeg een jaar later verrassend naar de landstitel. Vorig jaar eindigde de club als zesde, dit seizoen kwam Stuttgart traag op gang. Na de 4-1 nederlaag tegen Wolfsburg, zaterdag, greep de leiding in. Landskampioen Bayern München won met 4-1 van Energie Cottbus en heeft nu evenveel punten als nummer twee Bayer Leverkusen dat met 2-1 verloor van Arminia Bielefeld.

Internazionale heeft de topper in Italië tegen Juventus verdiend gewonnen met 1-0. De Ghanees Sulley Muntari maakte in San Siro in de 72ste minuut de winnende treffer voor Inter, dat aan kop blijft in de Serie A. Juve staat derde achter Inter en AC Milan en zag Fiorentina tot op een punt naderen. De Florentijnen wonnen met 4-2 van Udinese.

Co Adriaanse heeft zaterdag met Salzburg een gevoelige nederlaag geleden in de Oostenrijkse competitie. De koploper verloor in eigen stadion met 5-2 van SC Kapfenberg dat dit seizoen is teruggekeerd op het hoogste niveau. De bezoekers counterden voor de rust al naar 3-1 en liepen zelfs uit naar 5-1, voordat Marc Janko met zijn 27ste competitietreffer de eindstand op 2-5 bepaalde. Salzburg bleef koploper omdat Rapid Wien tegen Sturm Graz op 2-2 bleef steken.