Een doorzetter die steeds hoger klimt

Jetta Klijnsma wordt de nieuwe staatssecretaris van Sociale Zaken. Ze is nu de meest ervaren bestuurder in het college van B en W in Den Haag. Met partijleider Bos kan ze het goed vinden.

Jetta Klijnsma verlaat het Binnenhof na een gesprek vanochtend met premier Balkenende. Vanwege een handicap maakt zij gebruik van een tandem. (Foto Roel Rozenburg) Den Haag : 24.11.2008 De nieuwe staatssecretaris van sociale zaken Klijnsma, verlaat het Binnenhof na een gesprek met premier Balkenende. © foto Roel Rozenburg Rozenburg, Roel

De toekomstige staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) werd in 1957 in Hoogeveen geboren met spastische benen. Op haar dertiende zat ze, na een van haar operaties, een jaar in een revalidatiecentrum in Beetsterzwaag om weer te leren lopen. De huidige Haagse wethouder en locoburgemeester zag er tieners met ernstige spierziekten die zich niet wilden neerleggen bij het feit dat ze op jonge leeftijd zouden overlijden. Die „enorme doorzetters [...] maakten gewoon hun school af” en „droomden over hun toekomst”. Die ervaring heeft Klijnsma „voor het leven getekend”, schrijft ze op haar website. „Ik heb toen geleerd dat iedereen er toe doet”.

Mensen die haar kennen, typeren ook Klijnsma zelf als een doorzetter. „Jetta is niet de eerste aan wie je denkt”, zegt PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen, die Klijnsma meemaakte als collega-wethouder en-raadslid in Den Haag. Maar Heijnen zag haar wel steeds mooiere posities bekleden. Zo versloeg Klijnsma voor de vorige gemeenteraadsverkiezingen Marnix Norder nipt als lijsttrekker. De PvdA won afgetekend in Den Haag.

Met Klijnsma raakt Den Haag de meest ervaren bestuurder kwijt van het college van B en W (PvdA, VVD en GroenLinks), waarvan zij zelf wordt gezien als architect. De in Drenthe opgegroeide Klijnsma kwam in 1990 in de Haagse gemeenteraad en bekleedde vanaf 1998 diverse wethoudersposten in Den Haag. In de laatste periode was ze verantwoordelijk voor cultuur en financiën.

In de stad geniet de PvdA-politica veel waardering, bij politiek en burgers. Ze staat bij velen bekend als de wethouder met de rollator of die op een tandem door de stad fietst. Er is bij de gemeente Den Haag zelfs een ambtenaar in dienst tot wiens takenpakket het hoort om de tandem te besturen. „Als je haar een keer met die rollator een podium hebt zien opkomen, vergeet je dat nooit meer”, zegt collega-wethouder Marnix Norder (ook PvdA).

Klijnsma valt in Den Haag ook op door haar informele manier van communiceren. ‘Aimabel’ en ‘makkelijk benaderbaar’ zijn veelgehoorde karakterschetsen. PvdA-raadslid Koen Baart: „Ik ken weinig bestuurders die een vergadering beginnen met: ‘Beste mensen, alle dreutels nog aan toe’.” In collegevergaderingen is ze volgens Norder „meer de sussende persoon dan degene die met de vuist op tafel slaat”.

Maar Klijnsma heeft ook een harde kant. Of, zoals de Haagse D66-fractievoorzitter Marjolein de Jong haar omschrijft: „een iron lady in cadeauverpakking”. Klijnsma is „heel beminnelijk en aardig”, zegt de voormalige Haagse burgemeester Wim Deetman, maar ook een „echte vasthouder”.

In haar tienjarig wethouderschap kende Klijnsma ook moeilijke momenten. In de vorige raadsperiode kreeg ze kritiek vanwege een faillissement van een welzijnsinstelling dat de gemeente miljoenen kostte. Ook ontstond er veel ophef over de vestiging van twee gebruikersruimten op een aantal locaties in de stad.

Ook in de landelijke politiek heeft Klijnsma de nodige ervaring. Vanaf 1982 werkte ze voor de Tweede Kamerfractie van de PvdA, onder meer als persoonlijk medewerker van André van der Louw, Marcel van Dam en Thijs Wöltgens. Dat werk combineerde ze van 1990 tot 1998 met haar raadslidmaatschap. Klijnsma, die voorzitter is van het Centrum voor Lokaal Bestuur van de PvdA, heeft veel contacten binnen de partij. Zo heeft ze een goede band met partijleider Wouter Bos.

Onlangs voerde Klijnsma namens de gemeente Den Haag nog onderhandelingen met de minister Bos (Financiën) over de terugvordering van geld van de IJslandse bank Landsbanki, waar Den Haag 10 miljoen euro heeft uitstaan. In tegenstelling tot de provincie Noord-Holland en andere gedupeerde gemeenten steunde Klijnsma de opstelling van Bos, die gezamenlijk optrekken voorstaat. Maar van een dubbele agenda was geen sprake, bezweren mensen die haar goed kennen. „Zo is Jetta niet”, vat Pierre Heijnen de heersende opinie samen.

    • Brian van der Bol