Duitsland verbiedt tv-uitzendingen van Hezbollah via satelliet

Beiroet. De televisiezender Al-Manar TV van de shi`itische beweging Hezbollah mag geen programma`s meer uitzenden in Duitsland, zo heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken daar bepaald. Directeur Abdullah Kassir van de satellietzender heeft in een reactie gezegd dat het Duitse verbod in strijd is met internationale verdragsregels over persvrijheid. Kassir merkte verder op dat de Duitse overheid de Arabischtalige uitzendingen alleen wil verbieden omdat wat hij noemt de ”zionistische lobbygroepen” in Europa daarom heben verzocht. Volgens de Duitse overheid zijn de uitzendingen van Hezbollah in strijd met de grondwet. Volgens artikel 9 van de Duitse grondwet mogen organisaties niet tot doel hebben om ”internationale afspraken” te doorkruisen, aldus een woordvoerder van het ministerie. Al-Manar (Arabisch voor `het baken`) is gestationeerd in Beiroet en staat bekend als sterk anti-Israëlisch. Het station zendt geregeld beelden uit van Hezbollahstrijders. In de VS is Al-Manar al sinds 2004 verboden, omdat de zender zou oproepen tot terrorisme.

Bekijk de Engelstalige website van Al Manar via nrcnext.nl/links