DSB wil Bos best helpen

Zalm leidde nooit eerder een groot bedrijf, maar wel een departement. Bij DSB Bank deed hij ervaring op als bankier. Zalm en Bos kennen elkaar goed.

Gerrit Zalm (Foto Roel Rozenburg) Den Haag:17.1.7 Minister Zalm. © foto/Roel Rozenburg Rozenburg, Roel

In de bestuurskamer van AZ neemt Dirk Scheringa, voorzitter en eigenaar van de Alkmaarse voetbalclub, de felicitaties in ontvangst na de 2-0 overwinning op Ajax. In één adem wordt de grootaandeelhouder en bestuursvoorzitter van de DSB Bank ‘gecondoleerd’ met het vertrek van zijn financieel directeur Gerrit Zalm.

Vrijdag werd bekend dat de oud-minister van Financiën de fusie gaat leiden tussen ABN Amro en Fortis Nederland. Op een persconferentie betreurde Scheringa het vertrek, maar hij gaf er direct een commerciële draai aan. „Als Wouter Bos zegt dat hij Gerrit Zalm durfde te vragen omdat DSB Bank een bijzonder gezonde bank is, dan ben ik er trots op dat wij een steentje kunnen bijdragen aan het weer financieel gezond maken van Nederland”, zei Scheringa. Op de DSB-website staat: „Wouter Bos vraagt DSB Bank om hulp.”

Nadat Wouter Bos (PvdA) in februari 2007 de plaats van Gerrit Zalm (VVD) had overgenomen op het ministerie van Financiën, werd Zalm een paar keer gepolst voor een internationale functie, waaronder een baan bij het Internationaal Monetair Fonds. Maar het contact verliep stroef en Gerrit Zalm verkoos Wognum, waar het hoofdkantoor van DSB Bank staat, boven Washington. Bij de DSB Bank begon hij in 2007 als chief economist in deeltijd en promoveerde snel tot financieel directeur. Die functie leverde de diskwalificatie van „regionaal bankier” op van het Tweede Kamerlid Paul Tang (PvdA). Geconfronteerd met het vermeende gebrek aan bancaire ervaring haalde Zalm na de persconferentie de schouders op, en begon uit te leggen dat hij zich wel kon voorstellen waarom Wouter Bos hem had gevraagd. Ruim twaalf jaar een departement geleid en tientallen vergaderingen van Wereldbank en IMF meegemaakt. In Brussel is hij als lid van de Ecofin, de maandelijkse vergadering van de Europese ministers van Financiën, van 1994 tot 2007 nagenoeg ononderbroken betrokken geweest bij het Europese financiële, monetaire en economische beleid. „Ik heb mijn ervaring”, lachte Zalm.

Zalm en Bos kennen elkaar goed uit de periode 2000 tot 2002 toen Zalm minister was en Bos staatssecretaris in het tweede kabinet-Kok. De oud-minister is nu vol lof over de manier waarop zijn opvolger de financiële crisis aanpakt. „Je kunt aan Bos zien dat hij fysiek geniet”, zei Zalm een maand geleden bij de Vrije Universiteit. „Hij doet het goed – voor een PvdA’er”, grapte hij nog. Gerrit Zalm kreeg toen een eredoctoraat uitgereikt wegens zijn bijdrage aan het trendmatige begrotingsbeleid, beter bekend als de ‘Zalmnorm’. Over de staatsinjectie in ING zei Zalm toen: „Het is geen liefdadigheidsactie. De kans is groot dat de staat er goed zal uitspringen.” Als ING over drie jaar af wil van de staatsdeelname van 10 miljard, moet zij 15 miljard betalen. Een rendement van 50 procent in drie jaar, rekende Zalm uit. „Dat biedt een degelijke bank als DSB niet.”

Tussen Zalm en Bos was de verhouding vorig jaar koel. Zalm was kritisch over de aanpak van het begrotingsbeleid van Bos – vooral de oprekking van het behoedzame groeiscenario, waardoor er meer ruimte voor uitgaven kwam. Bij de Miljoenennota 2009, die op Prinsjesdag werd gepresenteerd, liet Zalm zich negatief uit over de uitgavenstijging onder Bos. De financiering van de lastenverlichting noemde hij „een ongedekte cheque”. In zijn nieuwe functie zal hij deze kritiek niet meer uiten. De combinatie ABN Amro en Fortis blijft zeker tot 2011 in overheidshanden. Zalm: „Ik blijf in ieder geval tot de verkoop, en misschien wel langer als ik word mee verkocht.” In 2011 komt ook de functie van president van De Nederlandsche Bank vrij. „Dat zou het toefje op Gerrits carrière zijn”, weet een bevriende bankier uit Wognum.