Dalai Lama houdt vast aan gematigde koers

Na een week lang vergaderen hebben de Tibetanen die in ballingschap leven zich weer achter de koers van hun geestelijk en politiek leider, de Dalai Lama, opgesteld. Even leek het er op dat de radicalere groepen binnen de Tibetaanse immigrantengemeenschap de Dalai Lama tot een hardere opstelling ten aanzien van Peking zouden brengen. Maar gisteren maakte de Dalai Lama een einde aan alle speculaties.

„De komende twintig jaar moeten we heel voorzichtig zijn. Maken we onze plannen niet zorgvuldig, dan kan alles mislukken”, stelde hij in een toespraak in Dharamsala. In het bergdorpje in India, waar de Dalai Lama woont sinds hij in 1959 Tibet noodgedwongen verliet, kwamen vorige week Tibetaanse immigranten vanuit de hele wereld samen.

De Tibetaanse leider ontzenuwde in zijn toespraak ook alle deels door hemzelf aangewakkerde geruchten over zijn aftreden. „Tot mijn dood verplicht ik me.” Daarbij benadrukte hij dat de politieke leiding ligt bij Samdhong Rinpoche, de premier van de Tibetaanse regering in ballingschap. „Alle belangrijke beslissingen liggen in zijn handen. Ik ben een soort senior adviseur.”

De behoedzame koers van de Dalai Lama, die streeft naar meer autonomie binnen China, lijkt te worden gesteund door de Tibetanen die hun land niet hebben verlaten. Uit een enquête van de Tibetaanse regering in ballingschap in wat China de ‘autonome regio Tibet’ noemt, zou blijken dat ruim tweederde van de mensen geen onafhankelijkheid wil. (AP)