Culiboekenfeest

Er verschijnen het hele jaar door kook- en wijnboeken. Maar zo tegen het einde van het jaar lijkt het wel of er een culiboekenboom wordt leeggeschud. Desgewenst had ik me de hele maand november starnakel kunnen borrelen op kookboekpresentaties en wijnboekfeestjes.

Nu zijn er rottere manieren om deze koude winterdagen door te komen. Maar helaas. De krant betaalt me om te schrijven, te koken en in zekere zin ook om te eten. Alleen drinken, dat past niet in het budget. Dus liet ik me de meeste boeken per post toesturen. En deze week bespreek ik ze. Welke zijn de moeite waard om op je sinterklaasverlanglijstje te zetten, welke niet?

De aftrap is voor een van de weinige boeken waarop ik toevallig wel het glas geheven heb: Cuno 2009. Misschien ken je Cuno van ’t Hoff nog, hij schreef een tijd lang wijncolumns in nrc.next. Nu heeft hij dus zijn eigen wijngids met 250 lekkere wijnen van 5 tot 10 euro. De Cuno 2009 (Kosmos) is een kek gidsje. Op zakformaat, kleurig en zonder bekakt gebeuzel. Alleen die prijsstelling, tussen de 5 en 10 euro, dat neigt wel een beetje naar snobisme. Of niet?

Cuno legt die keuze uit in zijn voorwoord: Stel: je koopt een fles wijn van 5 euro. Daar gaat 19 procent BTW vanaf. Gemiddeld 2,50 euro gaat naar de fles, het label, de kurk, de marketing, het transport en de tussenhandel. Plus zo’n 0,50 euro naar de accijns. Wat houden we dan over? Voor 1,50 euro aan wijn. Als je bedenkt wat daar allemaal voor moet gebeuren (druiven planten, onderhouden, oogsten, persen, etc), kun je je nauwelijks voorstellen dat dat lekkere wijn oplevert. Maar geef nu eens 6,50 euro uit voor een fles wijn. Uitgaande van dezelfde vaste kosten heb je dan opeens voor 3 euro wijn in je fles, wat meestal betekent een twee keer zo lekkere wijn. ‘En kijk, daar houden wij van’, schrijft Cuno, ‘een klein beetje meer geld uitgeven en toch het dubbele aan kwaliteit in huis halen.’

Ik kan hem geen ongelijk geven. Zeker niet na de Chateau Lionel Faivre 2004 te hebben geproefd die Cuno schonk op zijn feestje. Eerlijk gezegd associeerde ik Corbières altijd met de baggerwijn die ik in mijn studententijd voor 1,79 euro kocht bij Hoogvliet. Maar dat blijkt volkomen onterecht.

Het tweede glas in de hand, dolblij een betaalbare superlekkere wijn te hebben gevonden, bladerde ik door de Cuno 2009. De Corbières is te koop bij natuurvoedingswinkels en staat in de gids aanbevolen met drie Cunootjes – het equivalent van Nicolaas Klei’s omfietswijn. ‘Een loeihete zomer, je achtertuin vol met lavendel, bessen en kruiden. Na een subtiel regenbuitje de schep in de aarde zetten en dan je neus erin. Aroma’s: specerijen, rood fruit, laurier. Eten: hier mag iets moois naast. Een opvliegerig eendje, wat wild of een knapperig geroosterd lam.’ En dat alles voor net ietsje meer dan 5 euro. Top.

Rijkelijk laat ontdekte ik het kadertje waarin de prijs wordt vermeld: 9,75 euro, de duurste wijn uit het boek. Heb ik weer.

Janneke Vreugdenhil

Welke culiboeken vraag jij aan Sinterklaas? Deel je tips op www.nrcnext.nl/koken. Op nrc.tv maakt Janneke verse venkelworst.

    • Janneke Vreugdenhil