Continu een golf van twee meter hoog

Deze week: typische buitensporten die je nu ook binnen kunt doen.

Een uur indoorsurfen in Zoetermeer.

Flowboarden is een combinatie tussen surfen, snowboarden en skateboarden. Foto Johannes van Assem foto Johannes van Assem 19-11-2008, Zoetermeer Mensen verzinnen steeds weer nieuwe vrijetijdsbesteding. Hier in een indoor golfsurf hal in zoetermeer (dutchwaterdreams) Assem, Johannes van

Er is geen wit strand met palmbomen, ook geen blauwe lucht of lekkere cocktails. Een zomers surfsfeertje moet je dus niet verwachten in de hal van Dutch Water Dreams in Zoetermeer. Maar er is wel een permanente golf van ongeveer twee meter hoog. Op die golf kun je flowboarden, een soort surfen binnen in een hal.

Flowboarden is niet hetzelfde als surfen. „Het is een combinatie tussen surfen, snowboarden en skateboarden”, zegt instructeur Toine Callenbach nadat hij heeft uitgelegd hoe je op je board moet staan. „Als je een beetje boardervaring hebt, dan is het niet zo heel moeilijk.” Maar als je geen ervaring hebt, gaat een uurtje flowboarden vooral over vallen en opstaan.

Nadat je je in een wetsuit hebt gehesen, kom je in de hal met drie banen, de zogenaamde FlowRiders. De onderlaag van de baan is van zacht materiaal en voelt aan als een judomat. Daardoor doet het geen pijn als je valt. Aan de onderkant van de FlowRider wordt ongeveer 76.000 liter water per minuut de baan op gepompt.

Er zijn al drie mannen aan het flowboarden. Soepel gaan ze heen en weer en springen ze van hun board. „Zij hebben een jaarabonnement”, zegt de instructeur, „en komen hier elke dag drie uur.”

Aan het begin van de les houdt de instructeur me met twee handen vast, want het water stroomt met vijftig kilometer per uur tegen het board aan. „Ontspannen staan en je gewicht laten rusten op je achterste voet”, roept Callenbach aanmoedigend. Na een paar minuten laat hij één hand los en vervolgens de andere. Een seconde of vijf ben ik aan het flowboarden, geweldig. Maar dan val ik om en word hard naar de bovenkant van de baan gespoeld.

Zo gaat dat een aantal keer. De mannen die elke dag op de baan te vinden zijn, gaan rustig door met hun showits (waarbij ze het board 180 graden draaien), 360’s (waarbij ze het board 360 graden draaien) en andere gewaagde sprongen. Als je nog geen boardervaring hebt, is het wel slim om in de avond te gaan. Het is nogal frustrerend als kinderen van een jaar of acht met al hun snelle trucjes voorbij komen boarden.

Na een half uurtje gaat de les over in bochtjes maken. „Rustig met je heup indraaien, maar je schouders moeten in een rechte lijn naar voren blijven.” Als je maar een klein beetje wiebelt met je armen, lig je alweer onderuit in de golf.

De keren dat het lukt om te blijven staan – ook al is het nog geen halve minuut – zijn leuk genoeg. Maar na een uurtje ben ik helemaal kapot. Gelukkig staan er aan de zijkant van de hal fatboys om op uit te rusten, en waarvandaan je tegelijkertijd de trucs van de professionals kunt bekijken.

Lijkt het flowboarden je wat te heftig, dan kun je op de banen ook bodyboarden. Je ligt op je board en dat is een stuk makkelijker. Dutch Water Dreams is de enige plek in Nederland waar je kunt flowboarden. Bij Center Parcs de Eemhof in Zeewolde hebben ze ook een FlowRider. Maar daar is de baan van beton en kun je alleen bodyboarden. Op je board staan mag niet.

Dutch Water Dreams, Van der Hagenstraat 3 in Zoetermeer, www.dutchwaterdreams.com. Kosten flowboarden: 34,50 euro p.p per uur. Bodyboarden 28,75 euro p.p. per uur.

    • Shari Kiljan