Buffett blijft voorbeeld voor belegger

Is Paulson de nieuwe Buffett? Dat wil zeggen: John Paulson en niet Hank, de Amerikaanse minister van Financiën. John Paulson heeft met zijn hedgefondsen veel geld verdiend tijdens de huidige financiële crisis. Daar staat tegenover dat de aandelenkoers van Berkshire Hathaway van Warren Buffett is gekelderd. Maar het is nog te vroeg om Buffett af te schrijven.

Het is niet zo raar om deze twee ‘superbeleggers’ te vergelijken. Buffett bestuurde vroeger ook een hedgefonds, en Berkshire heeft er nog steeds wel iets van weg. En hoewel Paulson – die van de kunst van Alexander Calder houdt en zijn beleggers onlangs op dure Franse wijn trakteerde – misschien nooit dezelfde faam zal verwerven als de in Coca-Cola en snoep beleggende ‘Wijze uit Nebraska’, is hij hard op weg een geduchte reputatie te vestigen.

Het grootste deel van Paulsons fondsen is er in de eerste tien maanden van het jaar ruwweg 20 tot 30 procent op vooruitgegaan. Deze prestaties volgden op een voortreffelijk 2007, toen zijn speculaties dat Amerikaanse hypotheekobligaties in waarde zouden dalen zijn beleggers geen windeieren legden, en hijzelf ook de nodige miljarden opstreek. Nu geeft Paulson, met bezittingen ter waarde van 36 miljard dollar, leiding aan wat momenteel wel eens de grootste hedgefondsengroep zou kunnen zijn.

De beurskoers van Berkshire is dit jaar zo’n 40 procent gedaald – iets minder dan de S&P 500. De meeste recente koersval lijkt verband te houden met de zorgen over bijna 50 miljard dollar aan aandelen- en obligatiederivaten van het concern, ondanks een – op het oog – grote kapitaalbuffer.

Maar dat is niet het hele verhaal. Hedgefondsen geven doorgaans de nettowaarde van bezittingen op. Op basis van dezelfde maatstaf, de boekwaarde van het aandeelhouderskapitaal, heeft Berkshire in de eerste negen maanden van dit jaar slechts zo’n 1 procent ingeleverd. De papieren verliezen op derivaten en aandelen zullen dat verlies nu iets hoger doen uitvallen, maar veel minder dan de beurskoers doet vermoeden. Dat komt doordat de waarde van de aandelen niet in de pas loopt met de boekwaarde.

Buffett heeft het dus niet zo veel slechter gedaan dan Paulson. Hij heeft ook een veertigjarige staat van dienst, met een gemiddeld rendement van bijna 20 procent per jaar – in termen van de boekwaarde. Paulson doet ‘nog maar’ vijftien jaar mee, met veel kleinere hoeveelheden geld – althans, tot voor kort. Buffett is op zijn 78ste nog niet uitgerangeerd, ondanks het beeld dat de beurskoers van Berkshire de laatste tijd schetst.

Het is ook makkelijker om te beleggen zoals Buffett doet. Zeker, hij houdt zich ook bezig met derivatenhandel, maar zijn voornaamste activiteiten betreffen gewone aandelen – en hij maakt zijn bezittingen openbaar. Daarnaast kan iedereen Berkshire-aandelen kopen. Paulson koopt nu eindelijk wat hypotheekobligaties. Maar aan die informatie hebben aspirant-naäpers niet zo veel.

Richard Beales

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com.

    • Richard Beales