Bob de Jong verrast op 10 km

De Jong in Moskou. (Foto Reuters) Bob de Jong of the Netherlands reacts after winning in the men's 10,000 meters event at the World Cup speedskating race in Moscow, November 23, 2008. REUTERS/Denis Sinyakov (RUSSIA) REUTERS

Bob de Jong lijkt alle afleidingen die volgden op zijn olympische succes van Turijn (2006) van zich af te hebben geschud. Gisteren liet de 32-jarige stayer in Moskou zien dat hij zich bij de Winterspelen van Vancouver (2010) opnieuw kan gaan mengen in de strijd om de medailles.

De olympisch kampioen op de tien kilometer in Turijn (2006) won bij wereldbekerwedstrijden in de Russische hoofdstad met een verrassend persoonlijk record zijn favoriete afstand. Met zijn eerste zege sinds ‘Turijn’ veroverde hij in het Krilatskoje-ijsstadion ook een plaats in de ‘twaalfminutenclub’: 12.59,21. HIj versloeg onder anderen de Noor Håvard Bøkko. Sven Kramer, wereldrecordhouder (12.41,69) op de langste afstand, ontbrak. Hij liet de wedstrijd in Rusland met een aantal van zijn ploeggenoten voor het derde achtereenvolgende jaar schieten voor een trainingsweek op de fiets in de Zuid-Europese zon.

De voldoening bij De Jong was er niet minder om. Voor hem telde vooral dat hij zichzelf weer eens verbeterde. Zijn oude persoonlijk record (13.01,56) was de eindtijd van zijn gouden race in Turijn. Ook nummer twee Bøkko reed met 13.00,65 een persoonlijk record. De Italiaan Enrico Fabris eindigde op ruime afstand als derde (13.11,98).

„Ik wist dat ik de grens van dertien minuten eens zou passeren”, zei De Jong tegen het ANP. „Als je tegenwoordig mee wilt doen om de podiumplaatsen, moet je ook wel onder die grens zitten.”

Na zijn olympische succes in Turijn moest De Jong tot zijn grote verbazing en teleurstelling vertrekken bij Team Telfort, dat zijn contract niet wilde verlengen. Hij vond onderdak in Berlijn, waar hij in relatieve rust kon gaan trainen onder de Nederlandse trainer van de Duitse nationale ploeg, Bart Schouten. Als ambassadeur van Veilig Verkeer Nederland verdiende hij met de tekst ‘Bob jij of Bob ik’ op zijn schaatspak meer goodwill dan geld. Het olympische niveau haalde de Zuid-Hollander bij lange na niet meer. Hij was op televisie meer te zien in programma’s als Dancing with the stars en Peking Express dan bij schaatswedstrijden.

Met het oog op de Spelen in Vancouver besloot De Jong dit jaar de „slopende shows” links te laten liggen en zich weer volledig op het schaatsen te richten. „De afgelopen twee jaar heb ik wat andere dingen gedaan, een wat andere trainingsopbouw. Ik was met veel dingen tegelijk bezig”, erkende De Jong kort nadat hij als achtste schaatser in de geschiedenis onder de 13 minuten was gedoken. De Jong ziet zijn zege in Moskou als een teken dat hij de juiste keuzes heeft gemaakt. „Als je kiest voor een bepaalde route, is het wel mooi om te zien dat je weer weet te winnen. Dit is een goede tussenstop op weg naar Vancouver. Een overwinning en een persoonlijk record, hier doe je het allemaal voor.”

Nader bekeken: pagina 17

    • Rob Schoof