Bob de Jong verrast met snelle 10 km in Moskou

Bob de Jong gaat zich op de tien kilometer opnieuw mengen in de strijd om de olympische medailles. De olympisch kampioen van Turijn (2006) won gisteren bij de wereldbekerwedstrijden in Moskou met een verrassend persoonlijk record zijn favoriete afstand. Met een tijd van 12.59,21 hield hij in het lege Krilatskoje-ijsstadion onder anderen de Noor Håvard Bøkko achter zich.

Wereldrecordhouder Sven Kramer ontbrak in Moskou. Hij liet de novemberwedstrijd in Rusland net als de afgelopen twee jaar schieten voor een trainingsweek op de fiets in de Zuid-Europese zon.

De voldoening was er bij Bob de Jong (32) niet minder om. Het was voor het eerst dat hij onder de magische grens van 13 minuten wist te rijden. Zijn oude persoonlijk record (13.01,56) was de eindtijd van zijn gouden olympische race in Turijn.

Bøkko werd in de Russische hoofdstad tweede met 13.00,65. Ook die tijd betekende een persoonlijk record. De Italiaan Enrico Fabris eindigde op ruime afstand als derde (13.11,98).

„Ik wist dat ik de grens van dertien minuten eens zou passeren”, zei De Jong na afloop tegen het ANP. „Als je tegenwoordig mee wilt doen om de podiumplaatsen, moet je ook wel onder die grens zitten.”

De Jong kende een paar tegenvallende seizoenen na zijn olympische succes in Turijn. Na de Spelen moest hij ondanks zijn gouden medaille vertrekken bij Team Telfort, dat zijn contract niet wilde verlengen.

Hij trok naar Berlijn om te kunnen trainen met Bart Schouten, de Nederlander die verantwoordelijk is voor de Duitse nationale ploeg. Als ambassadeur van Veilig Verkeer Nederland verdiende hij met de tekst ‘Bob jij of Bob ik’ op zijn schaatspak meer goodwill dan geld. Het olympische niveau haalde de Zuid-Hollander bij lange na niet meer. Hij was op televisie meer te zien in programma’s als Dancing with the stars en Peking Express dan bij schaatswedstrijden.

Met het oog op de Spelen in Vancouver (2010) besloot De Jong dit jaar de „slopende” tv-shows links te laten liggen en zich weer volledig op het schaatsen te richten. In april van dit jaar stond hij alweer op het ijs, vroeger dan ooit. „Ik was met veel dingen tegelijk bezig”, erkende hij gisteren.

De Jong ziet zijn zege in Moskou als een teken dat hij de juiste keuzes heeft gemaakt. „Als je kiest voor een bepaalde route, is het wel mooi om te zien dat je weer weet te winnen. Maar ik kan nog sneller. Dit is een goede tussenstop op weg naar Vancouver.”

Kijk voor de wereldbekeruitslagen in Moskou op www.knsb.nl