ANWB: spitsalarm had effect

De ANWB verwerpt kritiek van de Verkeersinformatiedienst (VID) op het ‘spitsalarm’ dat de bond zondagavond afkondigde wegens dreigende sneeuw. De VID noemde het alarm achteraf voorbarig. De ochtendspits verliep normaal.

Een woordvoerder van de ANWB: „We hebben het idee dat de reizigers in het woon-werkverkeer goed hebben geanticipeerd. Ze vertrokken vroeger of later. Op die manier is de spits afgezwakt.” De lengte van de files bleef onder de driehonderd kilometer die gebruikelijk is op maandagochtend.

Volgens de VID, een concurrent op het gebied van verkeersinformatie, zijn onnodig veel mensen thuisgebleven door het spitsalarm. De dienst wijst erop dat veel mensen eerder van huis zijn vertrokken, wat blijkt uit het vroege tijdstip van de files, en dat de files niet langer duurden. Een woordvoerder: „Om acht uur was het hoogtepunt van de spits voorbij, terwijl dat normaal half negen is.”

De ANWB vindt niet dat hij voorbarig alarm heeft geslagen. Dit voorjaar leidde matige sneeuwval tot bijna negenhonderd kilometer file, ruim 130 ongelukken en miljoenen schade. „Dat overkomt ons niet nog een keer, dachten wij. Daarom ondernamen wij actie en kondigden via de media zondagavond het alarm aan. Gezien de korte files heeft het effect gehad.”

Discussieer over het spitsalarm op nrc.nl/discussie