Winterweer eist levens, wind zorgt voor overlast

Het onstuimige winterweer heeft gisteren drie levens geëist.

In Gieten vond een 72-jarige man uit Gasselte de dood, toen zijn auto tijdens een winterse bui in een slip raakte en op de verkeerde weghelft belandde. Daar botste hij frontaal op een tegemoetkomende vrachtwagen. Nabij Klazienaveen overleed een 51-jarige fietser uit Emmer-Compascuum nadat hij was aangereden door een automobilist. De bestuurder verklaarde tegenover de politie dat hij verblind was geraakt tijdens een sneeuwbui door een tegemoetkomende auto. Toen hij naar rechts uitweek, raakte hij de fietser. In Epe overleed een man, doordat zijn auto van de weg raakte en tegen een boom belandde. De politie vermoedt dat de wagen door gladheid van de weg is geraakt tijdens een hagelbui.

Zware windstoten zorgden gisteren ook voor grote overlast. Op de rails gewaaide bomen ontregelden het treinverkeer en zorgden voor vertraging. Drie keer was sprake van een beschadigde bovenleiding. In Alkmaar waaide een deel van de glazen beplating van het stadskantoor af. Een auto werd door glassplinters getroffen.

De meeste problemen deden zich volgens spoorwegbeheerder ProRail voor tussen Utrecht en Amersfoort. Een trein kwam door een boom op de bovenleiding op een overweg tot stilstand. Ook het wegverkeer ondervond veel hinder van de gesloten overweg.

In Hoogvliet blies de wind het dak van zes huizen. Een vrouw moest naar het ziekenhuis. Elders in Rotterdam moesten twintig mensen hun flat uit, nadat de pui eruit was gewaaid. In Flevoland waaide een steiger tegen een bus.

Grote vaartuigen en schepen met chemicaliën mochten de Rotterdamse haven niet in.

Het vliegverkeer ondervond eveneens hinder van de rukwinden. Op Schiphol konden niet alle start- en landingsbanen worden gebruikt. Ongeveer 25 vluchten , werden geannuleerd.