Televisie Voorkeur

Onderwaterdocumentaire over de walvishaai. BBC 2, 18.10-19.00u. In this undated photo released by the Georgia Aquarium in Atlanta, Norton, one of the original whale sharks on exhibit at the aquarium is shown. Officials at the aquarium reported that Norton died early Wednesday, June 13, 2007, and is the second whale shark to die at the facility in five months. (AP Photo/Courtesy of Georgia Aquarium) ** NO SALES ** Associated Press

actualiteiten

Jorritsma blikt vooruit. Praatprogramma van oud-minister Annemarie Jorritsma, nu burgemeester van Almere. Vandaag met SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan, AVRO-directeur Willemijn Maas, Paul Rosenmöller – programmamaker en oud-leider van GroenLinks – en Ria Stegehuis – manager Zorgdienstverlening bij Menzis. RTL 7, 10.25-11.00u.

Buitenhof. Clairy Polak praat met minister Ab Klink (Volksgezondheid, CDA) over de escalatie rond het rookverbod in de horeca. En met publicist Ian Buruma. Hij noemt zich ‘overtuigd wereldburger’ en woont op dit moment in New York. Deze maand kreeg hij de Erasmusprijs. Het gesprek zal vooral gaan over Obama en zijn rol als bruggenbouwer tussen verschillende werelden. Ned.1, 12.10-13.10u.

kunst en cultuur

Boeken. Wim Brands praat met hoogleraar (Nederlandse taal- en letterkunde), dichter en essayist Geert Buelens n.a.v. zijn boek Europa Europa! Over dichters van de Grote Oorlog, waarin hij vertelt hoe o.a. Rainer Maria Rilke, Fernando Pessoa, Paul van Ostaijen, Anna Achmatova, Giuseppe Ungaretti en Guillaume Apollinaire de Eerste Wereldoorlog hebben beleefd en beschreven. Ned.1, 10.30-11.00u.

Iets met boeken. Jan Leyers en Leon Verdonschot praten met de Vlaamse schrijfster Lieve Joris en de Nederlander Frank Westerman. Allebei schrijven ze literaire non-fictie over hun reizen: persoonlijke zoektochten naar de ‘echte werkelijkheid’ van historische en actuele gebeurtenissen. Canvas, 21.00-21.40u. en Ned.2, 23.25-0.00u.

informatief

Nederland in 12 moorden: Bonifatius. Serie over ‘ongewone’ moorden in de vaderlandse geschiedenis. Ruim 1.300 jaar geleden kwam Bonifatius vanuit Engeland naar Nederland om de Friezen te kerstenen. Die ervaarden zijn optreden als een aanval op hun eigen geloof. Bonifatius werd in 754 slachtoffer van een brute roofmoord in Dokkum. Ned.2, 19.20-19.45u.

Panorama: De Caraïben, de nieuwe vrijbuiters. Granada, de Bahama’s, Martinique, Isla Margarita: allemaal paradijselijke eilanden in de Caraïben die leven van het toerisme, maar tegelijkertijd op andere, onorthodoxe en vaak criminele manieren hun schatkisten spekken. Zo biedt Granada zijn stem in de VN aan de meestbiedende. De Bahama’s zijn een vrijplaats voor rijke witteboordenciminelen. En in koopcentrum Isla Margarita wordt geen btw geheven. Canvas, 20.10-21.00u.

Verleden van Nederland: Zuilenland in oorlog. Serie documentaires over 250.000 jaar vaderlandse geschiedenis. Aflevering 7 beschrijft de economisch crisisjaren, de opkomst en ondergang van Hitler en de strijd van verzetsleider Soekarno voor een vrij en zelfstandig Indonesië. Ned.2, 20.15-21.10u.

Zembla: Gijzeling in Almelo. Afgelopen zomer werden in Almelo een wethouder en vier ambtenaren gegijzeld. De dader, een Turkse ondernemer, had eerst zijn café en auto in brand gestoken. Hij verklaarde gek te zijn gemaakt door de gemeente. Almelo blijkt een gemeente met ambitieuze plannen en burgers die daaronder bezwijken. Ned.2, 22.10-22.55u.

amusement

In de hoofdrol. BN’er Robert ten Brink wordt thuis overvallen door de ploeg van presentator Frits Sissing en meegenomen naar de studio waar familie en vrienden wachten om hem de verrassing van zijn leven te bezorgen. Ned.1, 20.20-21.20u.

The Young Ones. Britse comedyserie uit de jaren ’80 over vier gestoorde studenten van Scumbag College. Ned.3, 21.10-21.50u.

Sport

NOS Studio Sport: schaatsen. Live verslag van de World Cup allround in Moskou. Ned.1, 11.00-17.25u.

NOS Studio Sport. Samenvattingen van de sport van vandaag: schaatsen in Moskou, de hockeycompetitie, paardensport (springen) in Maastricht en atletiek: de Warande-loop. Ned.1, 18.10-19.00u.

NOS Studio Sport Voetbal. Samenvattingen van de eredivisiewedstrijden Feyenoord-ADO Den Haag, AZ-Ajax, Willem II-FC Groningen, FC Utrecht-Vitesse. Ned.2. 19.00-20.00u.

NOS Studio Voetbal. Praatprogramma van Jack van Gelder. Gast is Stijn Schaars, aanvoerder van AZ. Verder aan tafel: Hugo Borst, Youri Mulder en Ronald Waterreus. Ned.1, 22.50-23.55u.