Televisie Voorkeur

Verslag van paardenraces op Ascot: BBC 1, 14.00-14.30u., en BBC 2, 14.30-15.30u. Hungarian race horse Overdose is seen in Dunakeszi September 10, 2008. Hungarian steel entrepreneur Zoltan Mikoczy stumbled upon brilliant sprinter Overdose, who he reckons is the best and most exciting racehorse to come out of the eastern half of Europe in 130 years, by accident. Picture taken September 10, 2008. To match feature HORSE-RACING/OVERDOSE REUTERS/Laszlo Balogh (HUNGARY)
Verslag van paardenraces op Ascot: BBC 1, 14.00-14.30u., en BBC 2, 14.30-15.30u. Hungarian race horse Overdose is seen in Dunakeszi September 10, 2008. Hungarian steel entrepreneur Zoltan Mikoczy stumbled upon brilliant sprinter Overdose, who he reckons is the best and most exciting racehorse to come out of the eastern half of Europe in 130 years, by accident. Picture taken September 10, 2008. To match feature HORSE-RACING/OVERDOSE REUTERS/Laszlo Balogh (HUNGARY) REUTERS

actualiteiten

EénVandaag. Reportage waarin de Moskouse uitgever Derk Sauer (1952), de nieuwe bestuursvoorzitter van het documentairefestival IDFA ,wordt gevolgd van Moskou naar Amsterdam. Een feestje bij uitgeverij Nieuw Amsterdam, de opening van het IDFA en aandacht voor de praatzender Het Gesprek. Sauer begon de zender in oktober 2007. Tv-maker Pieter Storms deed eerst ook mee, maar de samenwerking verliep niet goed. Deze week eiste Storms voor de rechtbank een vergoeding van 2,5 miljoen euro. Ned.1, 17.00-18.00u.

Nova. Reportage uit Irak met onder meer een interview met de Amerikaanse journalist Dexter Price Filkins die sinds 2003 voor The New York Times bericht over Irak. Ned.2, 22.15-22.40u.

documentaire

I should be dead: Buried alive. Een crosscountryskiër wordt overvallen door een lawine en wordt bijna twee meter diep onder de sneeuw bedolven. Een constructiewerker wordt 16 uur lang begraven onder een enorme berg vuil. En een duiker zit vast in een onderwatergrot op een diepte van meer dan 300 meter en krijgt alleen nog zuurstof van een kleine luchtbel. Allen overleven het ongeluk. National Geographic, 23.00-24.00u.

Kings of glam. Documentaire over artiesten in de glamrockperiode zoals David Bowie, Marc Bolan, Brian Ferry en Elton John en ‘honorary glam king’ Suzi Quatro. BBC 2, 0.50-1.50u.

informatief

Onze schatten. Over het ontstaan van Utrecht en Amsterdam. Aflevering 3: De Oudegracht van Utrecht en de Grachtengordel van Amsterdam. Ned.2, 16.05-16.30u.

Loverboys. Angelique is na misbruik in haar jeugd in contact gekomen met een loverboy die haar lange tijd opsluit in een ruimte waar ze zich moet prostitueren. Zij ontsnapt en wordt nu behandeld in een inrichting. De gebeurtenissen hebben haar moeder Anita geïnspireerd om een stichting op te richten die door loverboys misbruikte meisjes en hun ouders juridisch en geestelijk moet bijstaan. Ned.2, 16.30-17.00u.

Kunstuur. Bekendmaking van de winnaar van de Gouden Piramide 2008 voor inspirerend opdrachtgeverschap in de architectuur en verslag van de uitreiking. Schrijfster Rosita Steinbeek en hoogleraar Eric Moormann reizen naar de Baai van Napels om te zien wat er nog rest van de rijkdom van de elite van de Romeinse machthebbers: luxe en decadentie. Het Scheringa Museum kocht een portret van de kunstenares Charley Toorop, geschilderd door haar zoon Edgar Fernhout. Ned.2, 17.00-17.55u.

Schrijvers op de veranda. Schrijver Jan Siebelink, onder meer bekend door zijn succesvolle roman Knielen op een bed violen lucht zijn hart bij interviewer Rik Felderhof op een veranda aan de voet van de Kilimanjaro in Tanzania. Ned.2, 20.15-21.00u.

Profielnacht. De publieke omroep haakt aan bij het thema van het IDFA: de biografie, en zendt de twintig populairste afleveringen van Profiel nog eens uit. Met Máxima, De mannen van homosauna Thermos, Marlies Dekkers, Johan Derksen, Kluivert, Patty Brard, Het Feyenoordlegioen, Geen Stijl, Jan Wolkers, Frans Bauer, Lucia de B., Youp van ’t Hek, Linda de Mol, Peter R. de Vries, Nico B., De trouwe aanhang van BZN, Derk Sauer, De bende van Zuilen, Joop den Uyl, Bassie & Adriaan. Ned.3, 23.35-07.00u.

amusement

Dit was het nieuws. Nieuwe reeks van het satirische programma waarin teamcaptains Jan Jaap van der Wal en Raoul Heertje commentaar leveren op nieuws en actualiteiten. Gasten: Tweede Kamerlid voor het CDA Sabine Uitslag en EO-presentator Arie Boomsma. Presentatie: Harm Edens. Ned.1, 21.25-22.10u.

Raymann is laat. Humoristische latenightshow met vertrouwde elementen en als speciale gast bij tante Es de baby- en geestenfluisteraar Derek Ogilvie, die zegt over paranormale gaven te beschikken en daarmee een miljoenenpubliek trekt op de Nederlandse en Britse tv. Ned.1, 22.05-22.55u.

Sport

Schaatsen. Wereldbeker allround Moskou. Samenvatting van de 1500 m. mannen en de 5 km. vrouwen. Ned.1, 17.00-17.50u.

Studio Sport. Eredivisie: samenvattingen van NAC-NEC, FC Twente-Heerenveen, PSV-Heracles, De Graafschap-Sparta. Schaatsen: samenvatting van de bekerwedstrijden allround in Moskou. Tennis: de Davis Cup-finale Argentinië-Spanje. Ned.3, 22.35--0.05u.