Stevig toetje

Restaurant HoogHeid, Hoog Soeren 055-5191227, www.restauranthoogheid.nlEten ***Gastvrijheid ***Entourage ****

Trouw aan de traditie vieren we elk jaar het herfstwildseizoen binnen schootsafstand van het Koninklijk Huis, maar nooit eerder was het etablissement zo gepast als nu. Restaurant HoogHeid van hotel Oranjeoord in Hoog Soeren, ooit het gastenverblijf van koningin Wilhelmina, ligt te midden van de kroondomeinen bij paleis ’t Loo. De zaak vertoonde wat tekenen van sleetsheid, maar heeft met een rigoureus opgeknapt gebouw nieuw elan.

Vanaf de muur van de stijlvolle eetzaal inspecteren Juliana en Bernhard in vol ornaat de borden. Na een royaal bittergarnituur begint de avond met een duo van duivenbouillon en gerookte zalm als amuse. Het lijkt op de situatie op Soestdijk in de jaren vijftig, een minder geslaagde verbintenis. Met de schuimige soep van eekhoorntjesbrood met gebakken paddestoelen komen we even later de dip weer te boven.

Het zachtgegaarde vlees van Hollands hert met paddestoelen en crème van kastanjes is ook aardig gelukt. Al is gestoofd vlees gauw aan de droge kant en de kastanjes, van zichzelf ook droog, zijn niet het gedroomde garnituur.

De gerechten missen hier en daar verfijning. De combinatie van ingrediënten vertoont een gebrek aan contrasten in smaken en vooral in texturen.

Van boven krijgen we de instemming van het prinselijk paar doorgegeven met de keuze van het hoofdgerecht. We leveren immers een effectieve bijdrage aan de beheersing van de wildzwijnstand. De gebakken wildzwijnsrug, gezegend met een sappige, volle vleessmaak, mag er zijn, inclusief gekarameliseerde kastanjes, wildjus en schorseneren. De St-Emilion uit het breed gesorteerde wijnaanbod stemt daarbij tot tevredenheid.

Bij de terrine van rode grapefruit met sorbet van champagne, yuzusap en schuim van grapefruit ontbreekt het schuim en de terrine is eerder tartaar, maar het is een fris, licht nagerecht. Dat kan niet worden gezegd van de massieve creatie van koffie-ijssoufflé op een voetstuk van sacherbiscuit, bekroond met melkchocolademousse. Ook die ontbeert subtiele contrasten. Hij staat wel stevig op zijn sokkel, gelijk het beeld van Charlotte van Pallandt, met de onverzettelijkheid van Wilhelmina.

    • Joep Habets