'Regulering teelt van wiet noodzakelijk'

De teelt van wiet moet onder toezicht worden toegestaan. Eindhoven heeft aangeboden hiervoor een experiment te beginnen. Dat bleek gisteren op de ‘wiettop’ in Almere, waar 33 burgemeesters bijeen waren.

Alle aanwezige burgemeesters waren het erover eens dat regulering van de productie en handel van softdrugs noodzakelijk is. Door middel van een pilot project moet blijken of het werkt.

Burgemeester Rob van Gijzel (PvdA) van Eindhoven bood zich direct aan om zo’n „gemonitorde pilot” uit te proberen. Door het kweken te reguleren, bijvoorbeeld door met een vergunningensysteem te werken en met kwekers vaststaande tarieven af te spreken, wil hij „grip krijgen op de bevoorrading van coffeeshops”.

Van Gijzel noemt de problemen met criminaliteit in de regio Eindhoven „stevig”. Hij wil een einde aan wietgerelateerde witwaspraktijken, ‘ripdeals’ en chantage.

Op de ‘bestuurlijke top drugsbeleid’, georganiseerd door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de gemeente Maastricht, spraken 33 burgemeesters met coffeeshops binnen hun grenzen over de knelpunten in het Nederlandse gedoogbeleid. De discussie over dat beleid laaide vier weken geleden weer op toen de burgemeesters van grensgemeenten Roosendaal en Bergen op Zoom besloten alle coffeeshops wegens de overlast van duizenden drugstoeristen te sluiten.

Het zijn veelal criminele bendes die softdrugs leveren aan coffeeshops. De burgemeesters zijn ervan overtuigd dat het sluiten van cannabisverkooppunten geen oplossing is voor dat probleem. „Dat leidt alleen maar tot meer criminaliteit”, zei burgemeester Gerd Leers van Maastricht. „En geloof maar niet dat iemand er één blowtje minder om zal roken.”

Niet alleen het beleid aan de achterdeur, maar ook dat aan de voordeur moet worden gereguleerd. Vooral in grensgemeenten, werd op de wiettop benadrukt. Burgemeester Hubert Bruls van Venlo pleit voor een pasjessysteem dat geldt in heel Limburg, waarmee niet-Nederlanders (in het geval van Venlo vooral Duitsers) geen toegang krijgen tot een coffeeshop. Bruls: „Dat scheelt tachtig of negentig procent van de 6.000 klanten die per dag coffeeshops in Venlo bezoeken. Dan heb je aan de achterdeur ook meteen minder bevoorrading nodig.” Een dergelijk systeem werd april dit jaar nog door de bestuursrechter in Maastricht afgekeurd.

Annemarie Jorritsma, burgemeester van Almere en voorzitter van de VNG, zei de uitkomsten van de wiettop nog vóór Kerst te bespreken met het kabinet.