Plutocraten en boeren werken samen

Het is een combinatie die merkwaardige associaties oproept met Lady Chatterley’s Lover van D.H. Lawrence. Rothschild, de firma voor bedrijfsadviezen die is opgericht door een van de deftigste dynastieën ter wereld, verkoopt 7,5 procent van zijn aandelen aan Rabobank, een financiële coöperatie die is opgericht door Nederlandse boeren. Als onderdeel van de overeenkomst gaat Rothschild met Rabobank samenwerken bij het aanbieden van fusie- en kapitaalmarktadviezen aan voedsel-, dranken- en landbouwbedrijven.

De verbintenis draagt enige ironie in zich. Rabobank werd in de jaren ’90 van de 19de eeuw door Nederlandse boeren gesticht als een verzameling van kredietunies, in een poging de ‘Shylocks buiten de deur te houden’ – een verwijzing naar het soort hoogrentende kredieten waarop de Rothschild-clan bijna een eeuw eerder zijn imperium had gegrondvest.

Maar wat pas werkelijk vreemd is aan de deal is dat Rothschild, anders dan veel branchegenoten , aandelen verkoopt uit vrije wil en niet uit noodzaak. Rothschild heeft het ergste van de subprimecrisis buiten de deur weten te houden door effectenhandel voor eigen rekening te mijden. En hoewel niet is bekendgemaakt hoeveel Rabobank betaalde, was het naar verluidt minder dan 100 miljoen pond. Dat is circa een kwart van de winst vóór belastingen van 389 miljoen pond van Rothschild vorig jaar. Dat duidt niet echt op een noodinjectie.

Slechts 1 procent van de fusieovereenkomsten waarover Rothschild dit jaar heeft geadviseerd, speelde zich volgens onderzoeksbureau Dealogic af in de voedsel-, dranken – of landbouwsector. Door het samengaan stoten de twee banken door tot de top van de adviseringssector voor de landbouw, maar op het gebied van voedsel en dranken komen ze nog niet eens in de buurt van de toptien. Bovendien lijkt de samenwerking behoorlijk losjes – iedere bank zal nog steeds zijn eigen bankiers uitbetalen, en de cliënten kunnen voor de ene of de andere bank blijven kiezen.

Er zijn zeker aantrekkelijke punten – Rabobank wordt op het terrein van de landbouwkredieten hogelijk gewaardeerd, en zijn uitmuntende kredietwaardering betekent dat de bank claimemissies kan waarborgen. Maar het vermengen van verschillende bedrijfsculturen is zeer lastig gebleken in de wereld van zakenbankieren. En een indirecte associatie met de kredietverstrekking door Rabobank kan de luid bejubelde onafhankelijkheid van Rothschild compromitteren. Om die reden zouden de plutocraten de boeren misschien toch graag op een respectvolle afstand willen houden.

John Foley

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaar uit Londen: breakingviews.com.

    • John Foley