Oranje B?

Het nieuwe Nederlandse B-voetbalelftal, met spelers van Jong Oranje en routiniers, verloor woensdag van Jong Zweden. Wat is het nut van dit ‘oefenelftal’?

Bert van Marwijk, bondscoach Nederlands A-elftal, in eerdere reactie op oprichting B-elftal: „Hiermee voorkom je dat een gat ontstaat tussen de jeugdselecties en het A-elftal. Voor de spelers is het het voorportaal van het ‘grote’ Oranje, een uitstekende gelegenheid om zich in de kijker te spelen. Door de beperkte tijd die je als bondscoach tot je beschikking hebt [om te trainen met internationals] gaat mijn voorkeur bij Oranje uit naar het werken met een kleine spelersgroep. Maar het zou zonde zijn als mede hierdoor bepaalde jongens voor korte of langere tijd uit beeld verdwijnen. Met het in het leven roepen van dit team kunnen we talentvolle jongens van dichtbij volgen.”

Gertjan Verbeek, trainer Feyenoord: „Ik zie de functie van dit elftal niet direct. Als de bondscoach jongens die buiten Oranje vallen in internationale wedstrijden aan het werk wil zien, kan hij toch naar UEFA-Cupwedstrijden van Feyenoord komen kijken? Als je spelers als Koevermans of Hofland wilt uitproberen, laat ze dan oefenwedstrijden in het A-team spelen. Met jonge spelers als Wijnaldum moet je uitkijken dat je geen roofbouw pleegt door ze teveel te laten spelen. In de huidige tijd is het onvoorstelbaar dat de KNVB het besluit om zo’n elftal op te richten autoritair oplegt, zonder overleg met de clubs. Er zijn spelers geselecteerd zonder overleg met ons. De wijze van communiceren wijzen wij af. Over de Nederlandse jeugdteams bestaan wel goede afspraken met de clubs. Als je iets nieuws wilt lanceren, zoek dan eerst draagvlak. De KNVB is een faciliterende organisatie voor de clubs. Clubs zijn er toch niet voor de KNVB?”

Jan Reker, algemeen directeur PSV: „Het is een overbodig elftal dat nergens om speelt. PSV is tegen. We hebben door het Europese voetbal vaak een dubbel programma en zijn veel spelers kwijt voor A-interlands. Met dit B-elftal zijn we nog meer spelers kwijt die anders eens een normale week zouden hebben. Zo’n B-elftal vormt een zware belasting. Als je de vaste waarden van het Nederlands elftal rust geeft voor een vriendschappelijke wedstrijd, kun je jongens uitproberen die dicht tegen de A-selectie aan zitten. Pak er dan een paar spelers van Jong Oranje bij die geen Europees voetbal spelen met hun club. Je moet uitkijken voor overbelasting. PSV was niet blij met de procedure. Er was geen overleg met de trainers van de grote clubs; we hebben bij wijze van spreken in de krant moeten lezen dat de KNVB even een nieuw elftal had neergezet.”

Stanley Menzo, trainer van Cambuur Leeuwarden, oud-keeperstrainer Oranje: „Ik begrijp het idee. Vanuit de bond bekeken is het parool: ‘Spelers kunnen internationale ervaring opdoen en zich in de kijker spelen.’ Het B-elftal is goed voor spelers die op internationaal niveau weinig aan spelen toekomen en dicht tegen het Nederlands elftal aan zitten. Je maakt jonge spelers rijker doordat ze meer internationale ervaring opdoen. Als iemand wegvalt uit het echte Oranje, weet je wie in aanmerking komt als vervanger. Clubs en de bond moeten er samen voor waken dat jonge spelers niet overbelast raken. Probleem van het B-elftal is dat het nergens om gaat. Ik begrijp dat clubs er problemen mee hebben spelers af te staan voor een elftal dat nergens om speelt. Nadeel is ook dat je in zo’n week bijna niemand overhoudt om mee te trainen.”

Aad de Mos, oud-coach Ajax en PSV: „Goed idee. Vanuit het B-elftal kunnen jongens doorbreken naar het A-elftal. Neem Orlando Engelaar, die moest vanuit het niets komen. Het B-elftal heeft in het verleden goed gefunctioneerd. Je was trots als een speler van jouw club werd geselecteerd. Het B-elftal is goed voor jongens die tussen de wal en het schip vallen. Jongens die anders geen kans krijgen internationale ervaring op te doen, krijgen dat nu wel. Het B-elftal is ook goed voor spelers die te goed zijn voor het Nederlands elftal onder 19 jaar, zoals Van Wolfswinkel. En Braafheid kan in het B-elftal mooi oefenen op de voor Nederland altijd moeilijk in te vullen positie van linksback.”

    • Pieter de Vries