Oppositieaanhang Bolivia vermoordde 26 indianen

Onder het toeziend oog van de politie en met medeweten van de lokale autoriteiten zijn dit jaar bij een bloedbad in het Boliviaanse departement Pando zeker zesentwintig indianen vermoord door aanhangers van de oppositie. Dat blijkt uit een onderzoek dat het Zuid-Amerikaanse samenwerkingsverband Unasur heeft ingesteld naar het incident op 11 september.

De hoofdonderzoeker van Unasur, de Argentijn Rodolfo Mattarollo, presenteerde gisteren in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires een voorlopig rapport. Na afloop gaf Mattarollo aan de Spaanse krant El País en de Argentijnse krant Página/12 bovendien al enkele details vrij. Dinsdag zal hij zijn definitieve rapport aanbieden aan de Chileense president Michelle Bachelet, die momenteel het roulerend voorzitterschap van Unasur bekleedt.

Het bloedbad deed zich voor nadat leden van de Boliviaanse oppositie overheidsgebouwen innamen in Cobija, de hoofdstad van Pando. Zij wilden met de bezettingen hun eis van meer regionale autonomie kracht bij zetten.

Pando is een van de departementen waar de lokale autoriteiten en het bedrijfsleven meer onafhankelijkheid eisen van de centrale regering in La Paz. Dit mede omdat de Boliviaanse president Evo Morales, een Aymara-indiaan, zijn arme, in meerderheid inheemse achterban op de hoogvlakte meer wil laten profiteren van de landbouwgrond en aardgasbaten in hun gebied.

Na de bezettingen in Cobija begonnen inheemse aanhangers van Morales uit het nabijgelegen dorp Filadelfia een mars naar de stad. Volgens onderzoeker Mattarollo kan wat er toen gebeurde geen confrontatie genoemd worden, „omdat de asymmetrie van de krachten evident was”. „Dit is een slachting geweest.” De indianen hadden stokken en stenen terwijl hun aanvallers vuurwapens droegen.

Volgens Mattarollo waren bovendien de lokale autoriteiten betrokken bij het leggen van een hinderlaag voor de betogers. Ook zijn er videobeelden van agenten die met de armen over elkaar toekijken hoe de indianen op de vlucht worden gejaagd door gewapende burgers die het vuur op hen openen.

In een op video vastgelegde getuigenis vertelt een van de indiaanse vrouwen ook dat „mannen uit de stad” een vriendin van haar levend in brand staken en haar huilende baby het zwijgen oplegde door hem in zijn hoofd te schieten.