'Nederlandse vrouwen hebben wél ambities'

Jolanda Holwerda is hoofdredacteur van Lof Magazine, multimediaal platform voor werkende moeders. Holwerda is getrouwd met Hans Buitenhuis en heeft drie kinderen: Gijs (10), Lodewijk (8) en Jibbe (3).

‘In het weekend probeer ik altijd 24 uur uit de buurt van de computer te blijven’ Foto Vincent Mentzel Jolanda HOLWERDA, uitgever / hoofdredacteur LOF magazine. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Amsterdam, 18 november 2008 Jolanda Holwerda is hoofdredacteur van Lof Magazine, multimediaal platform voor werkende moeders. Mentzel, Vincent

Vrijdag 14 november

Om 6 uur opgestaan. Wekker was niet nodig want de adrenaline stroomt alweer rijkelijk met het oog op de komende week, evenals de lijstjes in mijn hoofd.

Om 7 uur in de auto naar Rotterdam. Aan de andere kant van de weg is al een file van 10 km. Ben ik even blij dat ik normaal alleen maar woonwerkverkeer heb op de fiets. Bij het zakenvrouwenontbijt van ABN-Amro en Uvon, waar ik als rolmodel mag aanschuiven, zit een zaal vol vrouwen bij elkaar. De key note speaker Fiona Brouwer, schrijfster van het boek Ik ben een relatie en persoonlijkheidontwikkelingsspecialist, probeert ons in een uur inzicht te geven in onze drijfveren en het verschil tussen emoties en gevoelens.

Na het snel bijwerken van de mail om te kijken of er geen calamiteiten zijn, naar de Werkconferentie van de Taskforce Deeltijd plus. Veel bekende gezichten. We draaien wel erg in hetzelfde kringetje rond en het verschil met Scandinavië, waar ik onlangs naar toe ben geweest met een kennismissie van de Baak, is levensgroot. Daar is economische zelfstandigheid vrouwen met de paplepel ingegoten, hier dat werken vooral niet ten koste van de kinderen mag gaan. Een cultuurverandering om de combinatie werk en gezin vanzelfsprekender te maken – de missie van Lof en de Task-force Deeltijd Plus – is nog ver weg. Wanneer gaat de overheid nu eens voor een continu rooster en een brede school zorgen? Dat zou de deelname van vrouwen aan het arbeidsproces echt doen toenemen.

Aan het eind van de conferentie weet Leonie Jansen met het gezamenlijk instuderen van een Afrikaans lied tot een gevoel van verbondenheid aan te zetten. Met Pia Dijkstra, voorzitter van de Taskforce Deeltijd Plus, drink ik een borrel op de goede afloop. Dan naar huis voor een avond op de bank. Annemiek, onze Lof-duizendpoot, heeft er voor gezorgd dat het nieuwe nummer van Lof bij mij thuis is afgeleverd. Wauw, de cover met de Top 70 van Beste Bedrijven voor Werkende Ouders knalt (met dank aan Quote!).

Zaterdag

Om kwart over zeven mijn oudste zoon Gijs wegbrengen naar voetbal. Ik ben aan de beurt voor de eerste shift, Hans gaat mee met Lodewijk. Om half 8 zit het hele voetbalteam plus ouders al aan de keukentafel van Menno. Ik verbaas me er altijd over hoe mannetjes van tien al zo serieus bezig zijn met voetbal, iets wat hun leven totaal beheerst en dat van hun ouders niet minder!

Dan mijn therapeutische rondje hardlopen door de duinen met vriendin Ineke. Heilig moment. Prachtige natuur, frisse lucht en de hele week van je afpraten. Daarna duik ik met een kop koffie in de nieuwe Lof. Hoewel je toch zou denken dat ik als hoofdredacteur alle artikelen al uit mijn hoofd ken ben ik echt blij met het resultaat. Hedy d’Ancona, oprichtster van Opzij, heeft in de conceptfase van Lof eens gezegd dat we moeten oppassen dat Lof niet een te braaf blad wordt. Dat is deze keer helemaal gelukt. Van interviews met inspirerende bedrijven, tot tupperware parties met home erotica goodies, van Annemarie van Gaal over ondernemerschap tot hoofdredacteur van de Playboy Jan Heemskerk, over hoe het nu echt zit met de verschillen tussen mannen en vrouwen. En natuurlijk een column van Joep Schrijvers, om zoals altijd alles weer in perspectief te brengen.

Zondag

In het weekend probeer ik altijd 24 uur uit de buurt van de computer te blijven om mijn hoofd leeg te maken. Dat lukt deze keer goed omdat ik met een aantal vriendinnen naar Winterswijk ben. Hans is echt de ideale vader vandaag en combineert een hockeywedstrijd met de intocht van Sinterklaas. Ik voel me enigszins schuldig dat ik er niet bij ben. Daarna de laatste e-mail check: Marieke, de pr-dame stuurt een mail door van de voorlichter van Rouvoet dat er veel in zijn programma is geschrapt maar dat wij zijn blijven staan!

Maandag

Vandaag de dag waar we met zijn allen zo hard naar toe hebben gewerkt: de voorpremière van de &Loflist, het overzicht van de beste werkgevers voor werkende ouders. Vorig jaar december heb ik een bezoek gebracht aan Working Mother Media, het bedrijf dat al 28 jaar het blad Working Mother uitgeeft. Ook in Amerika is de combinatie werk, gezin en balans nog steeds een dagelijkse strijd voor veel vrouwen. Om moeders te helpen de combinatie mogelijk te maken publiceren zij al 23 jaar een lijst van de beste bedrijven voor werkende moeders. Naar dat inspirerende voorbeeld ben ik in januari met onderzoeksbureau Synovate, partner van Lof, begonnen met het ontwikkelen van een dergelijk onderzoek in Nederland. Ik ben trots op alle 70 bedrijven die hebben meegedaan en laten zien dat zij enerzijds actief bezig zijn met worklife balance maar ook met diversity en inclusion.

De ontvangst bij het ministerie is hartelijk en effectief. Rouvoet spreekt zich in navolging van de ons omringende landen uit voor gezinsvriendelijke politiek. Deeltijd plus, meer vrouwen aan de top en wat hem betreft ook voltijd min, dus meer vaders die zorg en werk combineren. Een verrassend moderne uitspraak van een partij die ik eerder associeerde met vrouwen achter het aanrecht. Vervolgens naar het inspiratie event, een besloten voorpremière voor de Top 70 deelnemende bedrijven dat we samen met Opportunity in Bedrijf organiseren. Het event wordt gehost door KPN, wat ik extra leuk vind omdat Ad Scheepbouwer een van de inspirators is van Lof. Zijn opmerking op een debat in de Rode Hoed 5 jaar geleden dat Nederlandse vrouwen ambitieloos zijn, heeft mij bijzonder geraakt. Ik heb 5 jaar lang lopen broeden op zijn opmerking, met de start van Lof als gevolg. Mijn conclusie: Nederlandse vrouwen zijn niet zonder ambities, integendeel, ze hebben er veel. We hebben ambities in werk, gezin en maatschappij. Helaas dwingt de heersende moederschapcultuur en ons opvang- en schoolsysteem te veel vrouwen ertoe om hun ambities te onderdrukken. In tegenstelling tot Heleen Mees geloof ik niet dat je vrouwen de arbeidsmarkt op moet slaan maar ben ik er een voorstander van om vrouwen te inspireren en (h)erkenning te bieden in de combinatie werk en gezin om op die manier talent vast te houden in plaats van te laten uitstromen. Om die reden hebben we tijdens het event ook inspiratietafels georganiseerd waar good practices van bedrijven uitgewisseld worden. Met de nodige stress lukt het Petra en Caroline van &Samhoud en de cameraman precies op tijd de film af te laten spelen en de felicitaties van Rouvoet aan de deelnemende bedrijven over te brengen. Een geslaagde lancering! Na afloop duiken we met het Lofteam tevreden een pizzeria in om het event nog eens van top tot teen door te nemen.

Dinsdag

Om 12 uur ben ik samen met Astrid Tebberman, diversity director van PWC, in de uitzending van BNR. Astrid en ik hebben vanaf de start van Lof opgetrokken en ik vind haar organisatie een prachtig voorbeeld van een bedrijf dat een actief diversity- en inclusionbeleid heeft waar zowel mannen als vrouwen volop bij betrokken worden. Terug op kantoor heeft iedereen een collectieve kater: het leeggelopen-ballonnetjes-effect. Vandaag vroeg naar huis en heerlijk uitgebreid de tijd om de kinderen in bed te leggen. Voor mij altijd een moment om te beseffen waar het echt om gaat in het leven. Daarna mijn yogales, die bijzonder welkom is deze keer. Ondank de yoga heb ik midden in de nacht een van mijn interne wake up calls. Ik ga mijn bed uit om het dagboek bij te werken.

Woensdag

Op woensdag heb ik normaal mijn vrije middag met de kinderen waar ik altijd erg van geniet. Vandaag draai ik het om want ’s ochtends ben ik rijmoeder naar schaatsen en ’s middags is er een congres van Higher Consultancy met als thema ‘vrouwen in de lift’. Ik geef de oppas zoveel mogelijk instructies mee over het voetbal- en tennisschema en de diverse locaties in de hoop dat het allemaal goed komt. Ondanks de ‘vrije woensdagmiddag’ zitten er veel ambitieuze moeders in de zaal. Ed Nijpels leidt een interessant debat. Terug in de auto bel ik met het thuisfront dat net aan het eten is. Lodewijk van 8 is dit jaar het geloof in de goedheiligman kwijtgeraakt maar Jibbe van 3 begint net interesse in de Sint te krijgen. Lodewijk speelt dat handig uit en onderhandelt over de cadeautjes in zijn schoen. Als hij deze keer alleen maar pepernoten in zijn schoen hoeft, kan hij dan dit weekend voetbalhandschoenen vragen? Een typisch voorbeeld van hoe onze opvoeding dreigt te mislukken. Na dit gesprek zet ik de muziek hard aan. Heerlijk een moment voor mezelf.

Donderdag 20 november

Een dag op kantoor met veel personele gesprekken. Lof zit na een dynamisch eerste jaar nu vol in de professionaliseringfase. Gelukkig heb ik hulp van Carolina Pruis, een kei van een uitgever die na haar carrière bij Sanoma haar eigen bedrijf is gestart. De middag eindigt met een borrel voor alle freelancers die bij Lof betrokken zijn om de komst van het nieuwe Lofnummer te vieren. Dan nog met een paar wijntjes op het congres van de Zweedse ambassade en de Tweede Kamer voorbereiden voor vrijdag waar Lof samen met Achmea een workshop verzorgt over diversiteitsmanagement. Ook minister Plasterk zal bij het congres aanwezig zijn. Drie ministers die zich in een week bezighouden met gezinsvriendelijke politiek en topvrouwen, veel toonaangevende bedrijven en gemotiveerde mannen en vrouwen. Wie zegt dat er in Nederland niet iets gaande is? Op naar een Lof Top 100 volgend jaar!

    • Jolanda Holwerda