Nederland krijgt toch zijn nationale kampioen

Eindelijk is er duidelijkheid voor ABN Amro en Fortis: ze gaan definitief fuseren. Staan ze echt zo sterk als minister Bos beweert?

Goed voor het bedrijf, goed voor de klanten, goed voor het land. Met de gisteren aangekondigde definitieve fusie ABN Amro en Fortis maakte minister Wouter Bos (Financiën, PvdA) een einde aan weken van speculatie. Geen verkoop van onderdelen, geen compromis omwille van de banen, maar een nationale kampioen. Toch nog.

De kredietcrisis maakte een harde ingreep bij Fortis, vorige maand, noodzakelijk. En het kabinet greep zijn kans. Begin 2007, toen Balkenende zijn vierde kabinet aan het formeren was, verloor de staat de greep op de grootste bank van het land, ABN Amro.

Opgejaagd door hedgefondsen kon een overwegend buitenlands bankentrio, met onder meer Fortis, Neerlands financiële trots overnemen en opsplitsen. Een poging van De Nederlandsche Bank om ABN Amro met ING te laten fuseren stuitte op onbegrip van de premier.

Fortis boekte een pyrrusoverwinning: geplaagd door de kredietcrisis, bleek de overname van ABN Amro Nederland (à 24 miljard euro) een ondraaglijke last. Het bedrijf verloor het vertrouwen van beleggers en klanten en moest redding zoeken bij de overheden.

Met de nationalisatie van Fortis, en ABN Amro kreeg het kabinet een herkansing. Bos kan alsnog een mooie, grote bank bouwen en Nederland zijn aanzien als financieel centrum in de wereld teruggeven. „We kunnen ons meten met de grote jongens”, onderstreepte hij gisteren.

Maar: de nieuwe fusiebank is wel een gemankeerde bank. Belangrijke, internationale delen van het oude ABN Amro verdwenen naar Royal Bank of Scotland. ABN Amro Nederland en Fortis Bank Nederland, zijn dermate verzwakt dat zelfstandig blijven geen levensvatbare optie was. Verkoop zou in het huidige slechte financiële klimaat weinig opleveren en de belastingbetaler duperen, die 16,8 miljard euro neertelde voor de nationalisatie. De keuze voor integratie is dus eigenlijk geen keuze, maar een moetje.

Het opbouwen van de nieuwe superbank zal zeker 3 jaar duren. Nationaal staat de bank sterk, naast de grote rivalen ING en Rabobank. Maar om op termijn een mooie opbrengst voor de staat te bereiken, zal de bank moeten werken aan een internationaal netwerk. Pas als dat is gelukt, gaat de droom van een nationale kampioen in vervulling. Dat wordt op zijn vroegst in 2011. En dan te bedenken dat die al begin 2007 binnen handbereik was.

ABN Amro: pagina 13

    • Egbert Kalse
    • Philip de Witt Wijnen