Jongen (19) pleegt live zelfmoord voor webcam

Een 19-jarige jongen uit Florida heeft woensdag zelfmoord gepleegd voor zijn webcam, terwijl een onbekend aantal mensen toekeek. Vandaag meldde de patholoog-anatoom van justitie in Broward County dat de jongen zijn zelfmoord twaalf uur eerder had aangekondigd en is gestorven aan een overdosis drugs in combinatie met benzodiazepine, een antidepressivum.

De familie van de jongen, die heeft gezegd dat hij manisch-depressief was, is verontwaardigd dat geen van de toeschouwers iets heeft ondernomen om te voorkomen dat hij zijn daad kon uitvoeren. Sommige kijkers zouden weliswaar hebben geprobeerd het idee uit zijn hoofd te praten, maar anderen zouden hem juist hebben aangemoedigd of hebben gedebatteerd over de vraag of hij wel de beste methode gebruikte.

Uiteindelijk waarschuwde een van de kijkers iemand van bodybuilding.com, waar de jongen bekendstond als ‘CandyJunkie’. De jongen had op de website een link geplaatst naar Justin.tv, die gebruikers in staat stelt om live beelden van een webcam op internet te tonen. De webmaster identificeerde en lokaliseerde de zelfmoordenaar en waarschuwde de politie. Toen die aankwam, lag de jongen al dood op zijn bed.

De eigenaar van de website Justin.tv weigert te melden hoeveel mensen naar de internetzelfmoord hebben gekeken. Gemiddeld heeft deze site per maand 672.000 bezoekers. Justitie onderzoekt of de website verwijtbaar heeft gehandeld.

Het is niet voor het eerst dat iemand live via internet zelfmoord pleegt. Eerder schoot een Amerikaan zichzelf door het hoofd. En in Groot-Brittannië konden internetgebruikers vorig jaar zien hoe een man zichzelf ophing. (Reuters, AP)