Inclusief neppenis

Danaë Kurvers maakt kleding voor transseksuelen. Tops die de borsten platdrukken en opvulbare boxershorts.

Een model toont ondergoed voor vrouwen die zich man voelen Foto Floris Schafer Danaë Kurvers maakt kleding voor transseksuelen. Tops die de borsten platdrukken en opvulbare boxershorts.
Een model toont ondergoed voor vrouwen die zich man voelen Foto Floris Schafer Danaë Kurvers maakt kleding voor transseksuelen. Tops die de borsten platdrukken en opvulbare boxershorts. Schafer, Floris

Voor het eerst in zijn leven ziet Eerin (53) zichzelf in de spiegel zoals hij zich voelt. Als een man. Zonder borsten. Eerin kijkt naar een mannentorso. En dat komt door een klein, strakzittend hesje onder zijn shirt dat zijn borsten platdrukt. Eerin werd geboren als Marleen, maar heeft zich nooit een meisje gevoeld. Sinds negen maanden slikt hij de hormonen die zijn lichaam mannelijk maken. Eerin is klein van stuk. Hij ziet eruit als een man, maar heeft zachtere trekken in zijn gezicht. Het hesje dat hem zo gelukkig maakt, heeft hij gekocht bij ontwerper Danaë Kurvers.

Danaë Kurvers (27) heeft een klein atelier in de Amsterdamse Pijp. Aan de rekken hangt kleding voor de transman. Dit is de benaming voor een vrouw die zich geestelijk man voelt. Zittend tussen haar naaimachines vertelt Kurvers dat ze op het idee kwam door haar zus. Die slikte vier jaar geleden hormonen, omdat ze man wilde worden. Ze vroeg Kurvers voor haar een strak hesje te maken waardoor haar borsten minder zichtbaar zouden zijn. Kurvers volgde toen nog een opleiding aan de modevakschool in Amsterdam. Na het hesje voor haar broer startte ze haar transgenderkledinglijn: Danaë Dissident Fashion. Inmiddels heeft ze ruim 1.900 van deze hesjes, zogenaamde ‘transvormers’, verkocht.

Kurvers merk Trans-missie is de eerste transgenderkleding die in Nederland te koop is. Meestal zijn Kurvers’ klanten al bezig met een geslachtsverandering. Door haar kleding kunnen zij zich als man presenteren, ook als ze dat nog niet volledig zijn. „Een vrouw kan niet zomaar een mannenboxershort aan”, verduidelijkt Kurvers. „Dan zitten de naden op de verkeerde plaats en sluit het niet goed aan.”

Ze toont haar kledinglijn, die bestaat uit verschillende modellen ondergoed. Naast de afplattende hesjes van strakzittend lycra maakt ze opvulbare boxershorts. Hierin kan een zogenaamde ‘softie’, een zachte neppenis van siliconen, worden gedragen. „Doordat de penis vastzit, kan hij er niet zomaar uitfloepen”, zegt ze. „Mijn kleding is praktisch, niet voor het mooi.” De hesjes zijn lastig om aan te trekken. Ze zitten heel strak en rekken niet erg mee. „Hoe sterker in de schouders je bent, hoe kleiner de maat is die je over je lijf kunt trekken. Ik moet vaak helpen als een klant hier komt passen.”

Voor zover ze weet, is Kurvers de enige in Europa die de kleding professioneel maakt. „Naast de moeders en zussen die eigenhandig wat in elkaar knutselen.” Verder wordt soortgelijke kleding in Azië en Amerika geproduceerd. „Maar de kwaliteit van die kleding is slecht en de pasvorm niet goed”, zegt ze.

Kurvers’ hesjes kosten tussen de 35 en 40 euro en een boxershort 22,50. Met jaarlijks zo’n tweehonderd klanten uit Nederland, België en andere West-Europese landen verdient ze er geld mee, „maar niet veel”. Ze krijgt een aanvullende kunstenaarsbeurs. Daarentegen heeft ze nooit reclame hoeven maken. „Transmannen vertellen elkaar over mijn kleding op chatsites.”

Eerin leerde Kurvers kennen via haar broer. „Danaë Kurvers is een reddende engel voor veel transseksuelen”, vertelt hij aan de keukentafel in zijn huis in Eindhoven. „Zonder hesje zien mensen geen man. Sommige transmannen durven zelfs zonder de deur niet uit. Kurvers’ ondergoed is de basis. Daarna is het nog de kunst om passende kleding te vinden. Ik heb gelukkig schoenmaat 41, daarmee kun je prima terecht voor herenschoenen, maar er zijn ook transmannen met maat 37.” Voor kleding moet Eerin naar een winkel gespecialiseerd in kleine maten. „Ik ben simpelweg te kort voor de Nederlandse herenkleding”, verduidelijkt hij.

Een sportieve transman vroeg Kurvers een tijdje geleden een top te maken zodat hij kon blijven zwemmen zonder dat mensen zijn borsten zouden zien. Het ‘mannenbadpak’ dat ze nu, naast haar ondergoed, verkoopt ziet eruit als de top van een surfpak. Naast de afplattende functie heeft het een V-vormige belijning die de schouders breder laat lijken.

Volgens professor Peggy Cohen-Kettenis, psycholoog van het genderteam aan het VU Medisch Centrum, is de transgenderkleding een welkom hulpmiddel voor transmannen: „Zolang er nog geen borstoperatie heeft plaatsgevonden, is de zichtbaarheid van de borsten een grote sociale hindernis.” Ook Thomas Wormgoor, coördinator van het centrum voor genderdiversiteit, is enthousiast over Kurvers’ kleding. „Het is heel belangrijk dat je gezien wordt zoals je je voelt”, zegt hij. „Deze mensen zijn kwetsbaar. Je moet niet onderschatten hoeveel zo’n hesje voor transmannen betekent. Bovendien heeft de kleding die Kurvers maakt een goede pasvorm en ze zit ook nog prettig. Een enorme verbetering vergeleken met wat er eerder op de markt was.”

Kurvers is bezig met de uitbreiding van haar aanbod. Zo komt er een lijn voor transvrouwen. „Het is lastiger om een mannenlijf op een vrouwenlijf te laten lijken. Je moet heupvorming creëren. Vaak dragen transvrouwen borstprotheses en slips met siliconenvulling op de heupen. Dat zit helemaal niet lekker. Je kunt ook veel doen met de belijning.” Ook hoopt ze binnenkort transgenderkleding voor tieners te verkopen. Jonge meisjes die een jongen willen worden, moeten met hun hormoonbehandeling wachten tot na hun eerste menstruatie. Dan hebben ze al borstvorming die ze liever verbergen. „Voor hun maat is er eigenlijk niets, terwijl er wel vraag naar is”, zegt Kurvers. „Uiteindelijk wil ik een winkel waar alle mensen terecht kunnen. Voor de kleding, de protheses, alles. Zodat ze in één keer klaar zijn.”

Eerin verzekert dat de hesjes om de borsten geen pijn doen, ook al zitten ze heel strak. Sinds kort experimenteert hij ook met de opvulbare boxershorts en de penisprothese. Hij benadrukt dat het lichamelijke proces zwaar is: „Je doet het niet voor de lol, maar je kunt niet anders.” Hij kijkt uit naar zijn borstamputatie begin volgend jaar. Daarna zal hij Kurvers’ hesjes niet meer nodig hebben.

Bij MediaMatic Lab in Amsterdam is tot 4 januari 2009 de expositie ‘Kiki on steroids!’ te zien over transseksualiteit. Voor meer informatie over de genderlijn van Kurvers: danae.info
    • Deirdre Das