Hoogste tijd voor G1

De G20, de club van twintig economische grootmachten, was er vorig weekend na zeven uur vergaderen uit. De financiële sector moet af van de huidige risicobijziendheid, fraude, marktmanipulatie, perverse beloningsprikkels, het tekortschietende toezicht, ondoorzichtige financiële innovaties, riskante hefboomconstructies en gevaarlijke belangenverstrengeling.

Oeps. Het is dus flink mis met de branche die mag spelen met onze beleggingen, hypotheken, verzekeringen, pensioenen en spaargelden.

Zegt de G20 daar nog iets over? Iets over ons, consumenten en particuliere beleggers, die het rad van economisch avontuur draaiende houden door trouw te consumeren en belasting te betalen? En die nu aankijken tegen beleggingsverliezen, een tegenvallend pensioen, en misschien wel koopkracht- en baanverlies op termijn?

Weinig.

De slotverklaring van de G20 telt één keer het woord ‘consument’, één keer de term ‘werkgelegenheid’ en drie keer ‘belegger’. Dit tegen 39 keer ‘markt’, 17 keer ‘instituut’ en 9 keer ‘groei’. De boodschap is duidelijk: we gaan gewoon door. Al komt er wat extra toezicht, ietsje meer transparantie en wat prikkels voor de economie.

De geldsector vindt het allemaal prima. Alsof er geen vuiltje aan de lucht is, promoot men dagelijks nieuwe ondoorgrondelijke notes (garantieproducten), dure beleggingsfondsen, zelfs beleggingsverzekeringen. Gewoon doorgaan, luidt het credo, net als hedgefonds GO Capital. Dat trok deze week de stekker uit zichzelf en begint opnieuw.

Ondertussen doet de hypotheeksector zich tegoed aan de door de Europese Centrale Bank (ECB) verlaagde rente. Men laat de consument regelmatig juist extra betalen, tot wel 7 procent.

Zo blijft het feest voor geldbedrijven. Neem Aegon, dat net 3 miljard euro overheidsteun heeft aangepakt. Vandaag haalt deze verzekeraar honderden (internationale) toprelaties naar de Dr. Anton Philipszaal in Den Haag, om samen, gehuld in black tie te genieten van cocktails, dinner and dance en een optreden van de beroemde Chinese pianist Lang Lang, begeleid door het Residentie Orkest.

Wat nou feest?

Een consument kan van zijn beleggingslijfrente nog hooguit een fietstocht maken. Beleggers in vastgoedvehikels lijden schade door tegenvallende inkomsten, onbetaalbare kredieten, fraude of mismanagement. Zelfs beleggingsproducten met garantie kunnen tegenvallen. Die van Lehman Brothers gingen, met garantie en al, op in rook.

Het is hoog tijd voor een G1, een topontmoeting met jezelf, huisgenoten of gezin. Want stel nou dat alles flink tegenzit? Welke dingen zijn dan echt belangrijk? Wil je doorwerken tot je laatste snik? Dan hoef je niets aan je oudedagspensioen te doen. Zijn jullie gek op zekerheid? Stort je dan op (be)sparen en aflossen. Wil je de wereld zien of tijd besteden aan je gezin? Zwoeg dan niet 80 uur per week voor een dure levensstijl. Je hebt andere prioriteiten.

Kun je echt niet zonder belegging, hypotheek of verzekering? Sluit die dan af met L.E.F. Dat is kort voor Lage kosten, Eenvoud en Flexibiliteit. Gebrek aan L.E.F. hebben notes (garantieproducten), beleggingsverzekeringen, woonlasten- en uitvaartpolissen, beleggingshypotheken, spaarhypotheken (want je kunt er niet zomaar vanaf), vastgoedobligaties en -cv’s, achtergestelde spaardeposito’s, en alle beleggingen die minimaal 50.000 euro inleg vergen, want dan is er geen toezicht.

Wat is er eigenlijk mis met een annuïteitenhypotheek of een spaarrekening met de hoogste rente? Wat kan er fout zijn aan de goedkoopste overlijdensrisicoverzekering, het aflossen van (hypotheek)schulden, een indexbeleggingsfonds of de voordeligste basisziektekostenpolis met wettelijk geregelde vergoedingen? Denk zelf na en kies met L.E.F. Dan voorkom je dat je geldbedrijf een te luxe feestje bouwt op jouw kosten.

Lees meer van Erica Verdegaal op haar weblog nrc.nl/erica

    • Erica Verdegaal