Glas-in-lood plafond

© Jorgen Krielen / Purmerend, 21-11-2008 / Glas in lood kunstwerk van de familie Noordeloos.
© Jorgen Krielen / Purmerend, 21-11-2008 / Glas in lood kunstwerk van de familie Noordeloos. Krielen, Jorgen

Anderhalf jaar geleden kochten Alice Noordeloos (41) en haar man een huis met precies boven de eettafel een dakkapel in de vorm van een koepel. Het geluid van kletterend bestek weerkaatste te veel in het ronde gat. Ze bedachten een oplossing: een glas-in-loodwerk van 7.500 euro.

Waarom juist glas-in-lood?

„Op vakantie gaan we met onze kinderen altijd even kerken in, om ze kennis te laten maken met cultuur. We vinden de glas-in-loodramen zo mooi, daarin worden hele verhalen verteld. En toevallig gaf mijn moeder voor ons huwelijk een servieskast cadeau met ook daarin glas in lood.”

Waar komt die liefde vandaan?

„Ik kom uit Amsterdam-Zuid, waar ik altijd in een huis heb gewoond met deuren en suite van glas-in-lood. Op een gegeven moment was dat uit de mode. Je zag ze overal op straat liggen. Doodzonde. Ik had ze eigenlijk moeten bewaren. Daarnaast heb ik gebrandschilderd glaswerk uit Israël. Ik heb in een kibboets gezeten toen ik twintig was en zag dat daar staan. Dat is toeval, maar nu je het zegt, ik heb wel wat met glaswerk.”

En nu is het weer terug in huis gebracht.

„Die koepel weerkaatste het geluid zo hard, dat we daar wat voor wilden hangen. We dachten eerst aan doorzichtig glas, maar door onze kerkbezoeken kwamen we op het idee iets te doen met glas-in-lood.”

Deze is speciaal voor jullie gemaakt?

„We hebben op internet gezocht naar verschillende ontwerpers en vonden zo Peter Philippus. Zijn werk sprak ons aan en hij woonde in de buurt. We zagen dat hij zelfs in een Amerikaanse krant hoog werd aangeschreven.”

En het ontwerp?

„We hebben hem de vrije hand gegeven, maar het moest licht zijn. Ik wilde een deel van echt gebrandschilderd glas – dat vind ik in kerken altijd zo mooi – en hij moest de letters van onze drie dochters erin verwerken.”

Tevreden met het eindresultaat?

„Hij heeft een ontwerp gemaakt van een gestileerde bloem van verschillende kleuren, met de steel er recht doorheen. De letters D, L en R staan aan de rand van het geheel. De bloem heeft een doorsnede van twee meter en is gemaakt van vijf losse elementen. Later kunnen onze dochters hun eigen deel meenemen en daarmee iets doen, verwerken in een deur, ophangen of voor hun raam zetten. Ik ben zelf grootgebracht door een moeder die vanuit haar oorlogsverleden alles voor ons bewaarde. Ik kreeg prachtige poppen bijvoorbeeld, zogeheten Schildpadpoppen. ‘Als je geen geld meer hebt, kun je er een verkopen en je eten betalen’, zei ze dan. Ik ga ze natuurlijk nooit wegdoen.”

En de bloem van glas-in-lood?

„Als we het huis verkopen, halen we eerst het glas-in-lood eruit. Dat blijft van ons. Al past het hier nog zo goed. Iedereen die binnenstapt, zegt er wat van, vaak gaan mensen meteen foto’s maken.”

Willemijn van Benthem

    • Willemijn van Benthem