Film Voorkeur

Der Tiger von Eschnapur & Das Indische Grabmal (Fritz Lang, 1958, West-Duitsland). Exotische avonturenfilm, in twee delen, naar een scenario van Lang zelf, dat eerder door Joe May (1921) en Richard Eichberg (1938) werd verfilmd. Europese architect Paul Hubschmid wordt verliefd op Indiase prinses Debra Paget die voorbestemd is voor maharadja Walther Reyer. ZDF, 13.40-17.00u.

White Fang II: Myth of the White Wolf (Ken Olin, 1994, VS). Vervolg op White Fang (1991) biedt andermaal een avontuur voor de jeugd. Jonge onderzoeker Scott Bairstow sluit vriendschap met wolfshond en beschermt een indiaanse prinses tegen schurken. België 1, 14.05-15.50u.

Venner for libvet / Finding Friends (Arne Lindtner Naess, 2005, Noorwegen). Jeugdfilm (publieksprijs Cinekid) over stadsjochie dat zich op een vakantieboerderij ontfermt over een mishandelde hond en vriendschap sluit met een asielzoekertje. Ned.3, 15.30-17.00u.

The Naked Gun 2½: The Smell of Fear (David Zucker, 1991, VS). Amusante vervolgfilm is een melige hyperbolische parodie op de politiethriller. Met Leslie Nielsen. Veronica, 18.50-20.30u.

The Thomas Crown Affair (John McTiernan, 1999, VS). Overbodige remake van Norman Jewisons thriller uit 1968. Steve McQueen en Faye Dunaway wijken voor Pierce Brosnan en Rene Russo als kunstdief en verzekeringsagente die iets van hem wil. Veronica, 20.30-22.45u.

The Mosquito Coast (Peter Weir, 1986, VS). Aantrekkelijke, door Paul Schrader geschreven verfilming van Paul Theroux’ roman. Excentrieke uitvinder Harrison Ford verruilt, samen met volgzame vrouw Helen Mirren en kinderen, de consumptiemaatschappij voor de jungle van Honduras om er een idyllisch bestaan op te bouwen. Tegenslag maakt van de doortastende idealist een tirannieke leugenaar. RTL 8, 20.30-22.45u.

Robinson Crusoe (Rod Hardy & George Miller, 1997, VS). In ouderwetse verfilming blijft Daniel Defoe’s klassieker een koloniale mythe. Pierce Brosnan spoelt aan op een schitterend onbewoond eiland en ontmoet er Vrijdag, een wel erg nobele wilde. Veronica, 22.45-0.40u.

Ich bin die Andere (Margarethe von Trotta, 2006, Duitsland). Geest van Fassbinder en Hitchcocks Vertigo waren rond in minder geloofwaardige film van Von Trotta, ooit toonaangevend koploper in de Duitse cinema. August Diehl brengt een nacht door met prostituee Katja Riemann. De volgende dag blijkt zij zijn advocate te zijn. Een gespleten persoonlijkheid? Met Armin Mueller-Stahl als haar aan een rolstoel gekluisterde vader. ARD, 0.05-1.45u.

Revelation (Stuart Urban. 2001, Engeland). Occulte thriller annex avonturenfilm in de traditie van Raiders of the lost ark. Miljonair Terence Stamp laat James d’Arcy jacht maken op een Heilig Kistje. BBC 1, 0.50-2.35u.

Xchange (Allan Moyle, 2002, Canada). Tweederangs sciencefictionthriller waarin men via futuristisch reisbureau uitstapjes kan maken in het lichaam van een ander. BBC 2, 1.20-3.05u.

Picasso in München (Herbert Achterbusch, 1997, Duitsland). Het wonderlijke Beierse fenomeen Achterbusch speelt zelf de hoofdrol in fantasie waarin Picasso opstaat uit de dood, een van zijn eigen schilderijen steelt uit een psychiatriepraktijk, op pad gaat in München en een verhouding begint met zijn eigen dochter. ARD, 1.55-3.30u.