Film van de dag

Actrice Esther Gorintin speelde op 90-jarige leeftijd de prachtige hoofdrol van moeder Eka in de film Depuis qu’Otar est parti.

Depuis qu’Otar est parti. Het speelfilmdebuut van Julie Bertucelli gaat over een gezin in de Georgische hoofdstad Tbilisi. Zoon Otar, vernoemd naar de Georgische regisseur Otar Iosseliani, bij wie Bertucelli regieassistent was, besluit zijn geluk te beproeven in Parijs. Moeder, zuster en nichtje blijven achter in Georgië, waar het licht bijna elke avond uitvalt en er geen water uit de kraan komt als je net onder de douche staat. De dochter werkt niet meer als ingenieur en verkoopt langzaamaan de mooie spullen uit het huis op de rommelmarkt. Alleen de boeken worden niet verkocht. De moeder leeft op als er een brief of een telefoontje uit Parijs komt. Op een dag horen dochter en kleindochter dat Otar is overleden. Ze besluiten het niet aan zijn moeder te vertellen, zelfs niet als ze naar Parijs vertrekt. Met een mooie hoofdrol voor Esther Gorintin als de oude moeder. (Julie Bertucelli, 2003, F/B), Canvas, 21.40-23.20u

    • André Waardenburg