Film van de dag

Philip Seymour Hoffman als Alan in Happiness: „People look at me and they get bored, people listen to me and they zone out... bored.” Happiness Year: 1998 Director: Todd Solondz Philip Seymour Hoffman
Philip Seymour Hoffman als Alan in Happiness: „People look at me and they get bored, people listen to me and they zone out... bored.” Happiness Year: 1998 Director: Todd Solondz Philip Seymour Hoffman PHOTOS12

Happiness. Leven in een buitenwijk is hels. Althans, dat is de conclusie van vele films die zich afspelen in de wijken waar de gazons altijd groen zijn en de mensen vriendelijk. Todd Solondz’ Happiness bevestigt het oordeel dat suburbia gelijkstaat aan verveling. Het geluk uit de titel moet je dan ook met een flinke korrel zout nemen.Want wat te denken van Allen, die zijn buurvrouw belaagt met obscene telefoontjes, een minnaar voor één nacht die de stereo steelt en een brave huisvader die zich aftrekt boven boekjes met tieners?

De meeste aandacht in de film gaat uit naar deze vader die op het elfjarige vriendje van zijn zoontje geilt. Het knappe van de regie van Todd Solondz is dat deze pedofiel nooit eendimensionaal wordt. Hij is ook een goede, begrijpende vader. Komedie en tragedie, en afwijkend en normaal gedrag liggen in Happiness dicht bij elkaar.(Todd Solondz, 1998, VS), Canvas, 23.25-1.40u.

    • André Waardenburg