Dynastie

In het interview met Fasseur (Zaterdag &cetera, 15-11) stelt Daniela Hooghiemstra: ”Het hoogste gezag bewijst u met dit boek hoe dan ook een grote dienst. Tegen het einde van Beatrix` regeerperiode legitimeert u haar toenmalige standpunt. Zij was `goed` in de paleisoorlog.”

Naar mijn mening kon het huwelijk van Juliana en Bernhard niet ontbonden worden juist door dit standpunt van Beatrix. Wie zou de voogdij hebben gekregen, en hoe zou de relatie tussen monarch en troonopvolgster zich ontwikkeld hebben? Zou Beatrix en haar zussen niet van de troon hebben afgezien?

Maar stel nu dat Beatrix de kant van haar moeder zou hebben gekozen. Wat zou dan een scheiding in de weg hebben gestaan? Het staatsbelang eist toch niet een intact koninklijk gezin. Het eist toch slechts een (ordentelijke) voortzetting van de dynastie? Ook dat standpunt zou achteraf `goed` zijn geweest in de paleisoorlog, die dan een andere afloop zou hebben gehad.

    • Hans van Dam