Duitsland staakt poging tot verbod van scientology

Duitse veiligheidsdiensten houden de Scientology Church niet langer in de gaten. Daarmee komt een einde aan pogingen van de Duitse overheid om de van oorsprong Amerikaanse religieuze groepering te verbieden. Volgens de veiligheidsdiensten, die de Scientology Church meer dan tien jaar hebben geobserveerd, is er geen bewijs dat er sprake is van illegale activiteiten.

De Duitse regering probeerde sinds eind vorig jaar de Scientology Church op de lijst van verboden organisaties te plaatsen. Volgens de ministers van Binnenlandse Zaken van verschillende deelstaten handelde de groepering in strijd met de grondwet door misbruik te maken van mensen in een kwetsbare positie. Scientology was in de ogen van de Duitse regering een commercieel bedrijf zijn dat zich voordoet als een kerkgenootschap.

De Church of Scientology werd in de jaren vijftig opgericht door sciencefictionauteur L. Ron Hubbard. Hij omschreef zijn visie als een „toegepaste religieuze filosofie” die mensen beschouwt als een onsterfelijke geest die getraumatiseerd wordt door het aardse leven. Scientology biedt technieken om deze trauma’s te bestrijden.

Volgens een Duits rapport uit 2007 over extremisme zou scientology, dat 5.000 tot 6.000 leden heeft in Duitsland, „proberen mensenrechten in te perken of af te schaffen, zoals het recht om je eigen persoonlijkheid te ontwikkelen en het recht om gelijkwaardig behandeld te worden”.

Erhart Körting, een woordvoerder van de veiligheidsdiensten, zei gisteren dat scientology weliswaar „doelen nastreeft, via geschriften, ideeën en gebrek aan respect voor minderheden, die we niet kunnen tolereren”, maar dat ze het meeste van wat ze prediken nauwelijks in de praktijk brengen. „De inschatting van de regering is dat scientology een waardeloze organisatie is, maar geen organisatie die we met alle geweld moeten bestrijden”.

Volgens het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken moeten er „concrete bewijzen van onconstitutionele activiteiten” zijn voordat tot vervolging kan worden overgegaan. (AP)