Derks opnieuw sterk

Cabaret Waan, door Pieter Derks. Regie: Pieter Bouwman. Gezien: 21/11 in de Kleine Komedie, Amsterdam. Tournee t/m 30/5. Inl. 020-6164004, pieterderks.nl ****

Het ging snel met Pieter Derks: in 2005, op zijn twintigste, winnaar van de publieksprijs op het Amsterdams Kleinkunstfestival, in 2006 een eerste soloprogramma dat meteen al verrassend volleerd was, en nu een tweede waarin opnieuw blijkt hoe vanzelfsprekend het is dat hij daar staat. Met vermakelijke conferences, afgewisseld door uiteenlopende liedjes – volgens klassiek cabaretmodel – en soms een riedeltje op zijn tenorsax, wat minder gebruikelijk is.

Derks begint zijn nieuwe programma met een slim verteld verhaal over de recente Obama-euforie en bouwt dat uit tot een geestig geformuleerde conference over zijn onvermogen om in paradijselijke visioenen te geloven. Daarna gaat het alle kanten op: over het feit dat er in Afrika allang zwarte presidenten zijn („da’s zeker al een jaar of tien”), over het alledaagse leven zoals de reclame ons dat voorspiegelt, de hypervriendelijke bediening bij Starbucks, de onzin van internetvriendschap, de taal van voetbaltrainers en meer.

Zo is Waan opnieuw een amusante staalkaart van wat Pieter Derks allemaal kan. En dat is heel wat.

    • Henk van Gelder