Buurmeisjes

Het verschil met de talloze, met minimaal gekleed vrouwelijk schoon volgestopte dance- en hiphopclips, is dat deze beelden allemaal uit de huiselijke sfeer komen. We zien leuke meisjes dansen in de keuken, de woonkamer, de slaapkamer, op de overloop en op zolder. Daarmee wordt de suggestie gewekt dat ’t doodgewone huis-, tuin- en keukenmeisjes. Niks daarvan : het zijn wel degelijk professionele modellen.

Dansmuziek is, in beginsel, strikt functioneel. Toch kent de muziekgeschiedenis talloze voorbeelden van muziekstijlen waarop ooit druk gedanst werd, maar die allang richting concertzaal geemancipeerd zijn. Het ligt niet meer voor de hand om de benen te strekken op vooroorlogse, akoestische blues of de jazz van Duke Ellington uit dezelfde tijd.

Bij de elektronische dansmuziek is die emancipatoire trend vaak al ingebouwd. Techno heeft al vanaf het begin een stevige obsessie met science fiction, minimal flirt met abstracte kunst en triphop met filmsoundtracks, deep house benadrukt de spirituele lading van grooves en beats, enzovoorts.

Goed dus dat er af en toe eens iemand komt vertellen waar het werkelijk om draait. De New Yorkse danceproducer Armand Van Helden laat een ingehuurde rapper de boodschap verkondigen in zijn nieuwe, lekker dom stampende single, die ook zo heet: Shake That Ass! In de bijbehorende videoclip wordt die boodschap kracht bijgezet door een heel leger sexy dansende meiden.

Het verschil met de talloze, met minimaal gekleed vrouwelijk schoon volgestopte dance- en hiphopclips, is dat deze beelden allemaal uit de huiselijke sfeer komen. We zien leuke meisjes dansen in de keuken, de woonkamer, de slaapkamer, op de overloop en op zolder. Daarmee wordt de suggestie gewekt dat ’t doodgewone huis-, tuin- en keukenmeisjes. Niks daarvan : het zijn wel degelijk professionele modellen.

Het filmpje doet sterk denken aan de al wat oudere clip bij Nummertje van de inmiddels opgeheven, Friese groep Luie Hond. Ook al zo’n opeenvolging van leuke jongedames, in dat geval gefilmd tussen de lakens waar ze regels als ,,Meisje, wees toch niet zo bang / Hij is niet kort, hij is niet lang” meemimen, maar wel met een veel hoger buurmeisjesgehalte. Voor deze clip mochten de fans zich opgeven via de website van de band, waarna de muzikanten thuis aan het selecteren sloegen. Toen dat nog niet genoeg leuke snoetjes opleverde, is men op straat gaan spotten. Natuurlijk, ook hier gaven uiterlijke kenmerken de doorslag, maar het komt allemaal wat democratischer over dan bij Van Helden. En dansen is immers democratisch, meer nog dan seks.

Jacob Haagsma

    • Jacob Haagsma