Birmese komiek krijgt 45 jaar cel

In Birma is de bekende komiek Zarganar gisteren tot 45 jaar cel veroordeeld. De Birmese artiest die ook in het Westen bekendheid geniet, zou de wet op elektronische communicatie hebben overtreden. De afgelopen weken zijn in Birma meer dan honderd personen tot zware celstraffen veroordeeld.

Zarganar, wiens echte naam Ko Thura is, werd begin juni opgepakt nadat hij een hulpactie had opgezet voor de slachtoffers van de cycloon die Birma dit voorjaar trof en waarbij volgens officiële cijfers zo’n 80.000 mensen om het leven kwamen. Volgens zijn familie vond de politie bij Zarganars arrestatie in zijn huis onder andere een uitgelekte video van de overdadige bruiloft van de dochter van een vooraanstaande generaal van het door een militaire junta geregeerde land. Zarganar is nu bestraft voor vier aanklachten. De vonnissen voor drie andere aanklachten volgen nog.

Een woordvoerder van oppositiepartij NLD, die de afgelopen weken zeker zeventig mensen de cel in zag verdwijnen, liet weten dat sinds donderdag twintig activisten zijn veroordeeld. Zo kreeg de Birmese hiphop-ster Zayar Thaw, lid van de popgroep ACID, een gevangenisstraf van zes jaar opgelegd. Hij wordt er van beschuldigd lid te zijn van een politiek actiegroep. Thaw maakte deel uit van een politieke jeugdbeweging die werd opgericht tijdens de protesten van afgelopen jaar tegen hoge voedsel- en brandstofprijzen en politieke onderdrukking.

Mensenrechtenorganisaties, de Verenigde Staten en de Europese Unie hebben de processen veroordeeld. (Reuters, AP, BBC)