Bij de voorplaat

Bij de voorplaat Meeltor Tenebrio molitor op deze foto krijgt net een injectie met een forse dosis van de bacterie Staphylococcus aureus in haar lichaamsholte. Het was voor de wetenschap.

Meeltor Tenebrio molitor op deze foto krijgt net een injectie met een forse dosis van de bacterie Staphylococcus aureus in haar lichaamsholte. Het was voor de wetenschap.

Britse en Franse onderzoekers wilden weten hoe het komt dat bacteriën die insecten infecteren niet resistent worden. Insecten slagen er in om zelfs een forse hoeveelheid binnengedrongen (of ingespoten) bacteriën binnen een half uur te doden (Science, 21 november). Daarvoor beschikt ieder insect over afweercellen (haemocyten) die heel snel een standaardarsenaal bacteriedodende peptiden (korte aminozuurketens waar ook eiwitten van worden gebouwd) produceren. De overlevende bacteriën – vonden de onderzoekers – zijn een beetje resistent, maar worden vervolgens het slachtoffer van een wat specifiekere afweerreactie die iets meer tijd kost. De onderzoekers hopen zo ideeën te krijgen voor nieuwe antibiotica. (WK)